tisdag 29 januari 2008

Ryska Björnsson

Anders Björnsson fortsätter sitt försvar av Ryssland i en Brännpunktsartikel Svenska Dagbladet. Citat:

När den ryska regeringen för två år sedan drev fram en höjning av priset på energileveranser genom Ukraina fick den spö för detta i väst – som länge anklagat Ryssland för prisdumpning i politiska syften!

Ingen kan på allvar hävda att ­Ryssland är ensamt om att utnyttja ekonomiska resurser mot andra. Det är inte troligt att demokratins krafter skulle ha det bättre ­förspänt om landet låg för ekonomisk fäfot.

Vad Björnsson inte inser är att EU-länderna inte tycker om att behöva lyssna på Ryssland. Att Putin mer eller mindre har tagit makten över energiområdet och också använder olje- och gasleveranser som ett reguljärt vapen gentemot sina grannländer är i sig ett oroande tecken. Här sällar han sig till tidigare ryska ledare som också for världen runt och talade om för folk vad de skulle göra, utan att världen brydde sig. Skillnaden är att numera har de lärt sig att spela ett spel med betydligt högre insatser. Jag tycker inte om att behöva lyssna på Ryssland och våra intressen är sådana hur rik den ryska kulturen än må vara.

Artikeln i SvD:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_817935.svd

Inga kommentarer: