lördag 19 januari 2008

Krutdurken Pakistan III

Pakistan fortsätter att skrämma slag på det internationella samhället. I går kom rapporter om stridigheter i området Waziristan mellan den pakistanska militären och islamistiska Talibaner. Eftersom så många är inblandade, uppgifter på CNN talar om att 200 personer deltog i stridigheterna och att 90 personer dog, är det svårt att tala om annat än ett reguljärt krig.

President Musharrafs regering befinner sig i en krissituation efter mordet på Benazir Bhutto och eftersom armén utgör hela fundamentet för den bräckliga statsbildningen i Pakistan är risken överhängande att landet nu faller ihop som ett korthus. Samtidigt nås vi av rapporter om att de afghanska talibanerna är på väg tillbaka vilket naturligtvis ytterligare ökar spänningarna.

Detta samtidigt som Centcom:s överbefälhavare William Fallon i Washington Post har talat om vikten av en större amerikansk militär närvaro i Pakistan. Centcom är organisationen som är ansvarig för de amerikanska militära styrkorna i Persiska Viken. Så hur länge kommer USA att tillåta att stridigheterna pågår innan de intervenerar? Även om han senare har dementerat uppgifterna har vi i The Los Angeles Times läst om att USA:s försvarsminister Robert Gates är kritisk till NATO styrkorna i Afghanistan där även Sverige är med på ett hörn.

Så vad innebär det här? Först måste det stå klart att vi inte kan tillåta att kärnvapen kommer i händerna på militanta islamister, vilket Fallons utspel ändå får antas vilja förhindra, men jag tror att det finns mer bakom. Med tanke på de intressen som USA och vi i Europa har i Centralasien och i Iran är det inte otänkbart att den amerikanska militären i hemlighet förbereder en utvidgning av krigen i Afghanistan och Irak för att till sist nå Iran. En flyktig titt på kartan ser att Iran nu är nästan omringat av amerikansk militär och en amerikansk militär närvaro i Pakistan skulle sätta än mer press på regimen där. Detta är vad jag som utomstående bedömare tror att det här ytterst handlar om.

CNN skriver om Pakistan:
http://edition.cnn.com/2008/WORLD/asiapcf/01/18/pakistan.militants/index.html?eref=rss_world

Washington Post rapporterar om William Fallon, överbefälhavare för Centcom:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/01/16/AR2008011601238.html

I The Los Angeles Times står det att läsa om försvarsminister Gates kritik av NATO:s styrkor i Afghanistan:
http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-usafghan16jan16,0,1957179.story?coll=la-home-world

Inga kommentarer: