Det är en smula märkligt hur plötsligt alla ekonomi-analytiker byter fot och börjar teckna upp alla möjliga undergångsscenarier. Sanningen är fortfarande den att de ekonomiska fundamentalia i alla fall här i Europa ser någorlunda hyfsade ut, och att den amerikanska ekonomin fortfarande har en femtio procents chans att undvika en lågkonjunktur eller recession.
Det stora problemet för oss här i Sverige är dock den amerikanska konsumenten. Eftersom Sveriges ekonomi är så exportberoende och USA är vår näst största exportmarknad är det ingen bra strategi att bara stoppa huvudet i sanden och sedan hoppas på det bästa. Det står alltmer klart att den amerikanska konsumenten inte mår bra, och att vidden av problemen ännu inte gått upp för den breda amerikanska allmänheten.
Enligt Doug Noland i The Credit Bubble Bulletin så beror problemen ytterst på lättvindig monetär politik från den amerikanska riksbanken. Den här politiken började för mer än tjugo år sedan och har skapat en ekonomi som är extra utsatt för spekulationsbubblor av typen som vi såg på IT-området i början av 2000-talet och även nu senast i husmarknaden. I en intressant postering skriver Mike Adams att huspriserna hade stigit med 25% per år i en del områden utan att populationen i området hade stigit med 25% per år eller att varken marken eller husen hade blivit 25% mer användbara på ett år. Nej, vad som drev prisökningen var självklart den lättvindiga monetära politiken från den amerikanska riksbanken.
Problemet var sedan att många hushåll i USA alltför länge har sett på sitt hus som en bankomat som har kunnat finansiera hela deras konsumtion. Om de har köpt ett hus för låt oss säga 250.000$ och lånat 200.000$ i banken och sedan sett huspriserna stiga till 350.000$ så var det väldigt lätt att falla i fällan att låna ytterligare 100.000$ av banken. Problemen kommer när huspriserna börjar sjunka till låt oss säga 300.000$ och då banken säger: "Ursäkta, men nu är huset mindre värt än vad ni har lån för".
Så hur ska The Federal Reserve då komma ur de här problemen? Först och främst genom att lyssna på bedömare som Jim Puplava och Marc Faber som bägge säger att lättvindiga pengar inte skapar någon rikedom utan bara uppblåsta bubblor som förr eller senare brister. Jim Puplava talar i sin podcast-sändning The Financial Sense Newshour även om risken för en depression i USA. Han säger att en kortvarig recession inte är skadligt för ekonomin utan sätter igång en självläkningsprocess av nedskrivningar och jobbförluster som är bra för ekonomin. Efteråt kan en ny cykel startas med en begynnande högkonjunktur. Problemet är att med den nuvarande monetära politiken så har vi vaggats in en falsk tro av att leva i en värld där en lågkonjunktur är något dåligt och som kan undvikas med lättvindiga pengar. Med President Bushs stimulanspaket där han kortfristigt sänker skatterna riskerar lagstiftarna att fördjupa krisen i stället för att göra något åt den. Enligt Puplava borde den amerikanska regeringen satsa på åtgärder som verkligen hjälper ekonomin som permanenta skattelättnader för företag som i sin tur kan skapa jobb och dra in mer pengar till statskassan.
Det finns anledning att citera den amerikanske komikern W.C. Fields som en gång sa: "Om det inte fungerar med en gång så ge upp. Det finns ingen anledning att vara en envis idiot."
Mike Adams postering på Newstarget:
http://www.newstarget.com/z022528.html
Doug Nolands Credit Bubble Bulletin från igår:
http://www.prudentbear.com/index.php/CreditBubbleBulletinHome
The Financial Sense Newshour med Jim Puplava är en podcast som kan downloadas:
http://www.financialsense.com/fsn/main.html
Marc Fabers The Gloom, Boom and Doom report kostar hisnande 200$ om året:
http://www.gloomboomdoom.com/portalgbd/homegbd.cfm
Ellevio ett oseriöst elbolag?
7 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar