torsdag 17 januari 2008

Amerikahat

Den europeiska debatten brukar kännetecknas av potensproblem som i de flesta fall utmärker sig som ett obegripligt amerikahat. I dagens DN skriver Per Jönsson en ledare som rör president Bushs Mellanöstern-turné och är full av osaklig kritik. Det verkar som om han på fullt allvar tror att Europas intressen på något sätt kan isoleras från USA:s. En freudiansk psykoanalytiker skulle kalla det här beteendet för fallosavund. Det måste stå klart även för svenska analytiker att Tyskland faktiskt förlorade kriget 1945, att USA och Storbritannien vann och att vi också har ett inneboende intresse av att hålla igång våra motorvägar och flygplan. Då först kommer USA att ta oss på allvar och se oss som en jämbördig partner.

Per Jönssons artikel i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=733619

3 kommentarer:

Anonym sa...

Självfallet. Om man kritiserar Bush och inte inser att vi också måste krypa eller ockupera för att få olja så har man fattat nada ända sen andra världskriget slutade. Och detta inbegriper alla européer, inklusive per Jönsson med utan den exklusive bloggaren.
Nytt rekord i ignorans? USA och Bush inbegripet...

Anonym sa...

Att alliera sig med diktaturer som man inte vågar kritisera måste väl ändå räknas som klandervärt?

William sa...

Det känns som du mest var ute efter en snaskig rubrik för att få folk till din blogg, för din "artikel" är rätt löjlig egentligen.
Du anklagar Jönsson för Amerikahat bara för att han påpekar det löjliga i Bush agerande.
Varför måste han nämna EU när det trots allt är Bush som är och besöker arabländerna?
EUs ledare var ju inte där och har inget med det hela att göra.
Ingenstans säger Jönsson något nedvärderande om amerikaner eller om själva landet Amerika. Han säger inte heller något om att EU på något sätt skulle vara bättre, även om det givetvis är så att EU inte ockuperar Irak, till exempel.
Och cad har motorvägar och plan med saken att göra egentligen?