måndag 30 juni 2008

Prognoser

Enligt en ny rapport från Jeff Rubin och Benjamin Tal på den kanadensiska banken CIBC så kommer oljan att ha ett genomsnittspris på 200$ fatet år 2010. Rubin och Tal är två ekonomer som verkligen förstår problemet med en sinande oljeproduktion. När oljan kostar 200$ fatet så motsvarar det ett amerikanskt bensinpris på 11 kr litern (i jämförelse kostar bensinen idag 6 kr litern). Ökningen till 200$ kommer att leda till 15 % mindre trafik på vägarna, en stor minskning i försäljningen av stadsjeepar och större bilar och färre bilister därför folk inte längre har råd att köra.

Samma författare publicerade en annan rapport i maj där de räknade på transportkostnaderna till Kina, och resultaten var förödande. Varor transporteras normalt i stora containrar och en sjöfärd tar 4 veckor. Priset att transportera en container från Shanghai till USA:s västkust är ungefär 8000$ vilket är en uppgång från 3000$ år 2002 när oljan kostade 20$ fatet. Vid ett oljepris på 200$ fatet så kommer det att kosta 15000$ att transportera samma container.

Det kommer snart att gå upp för den breda allmänheten att globaliseringen var intimt förknippad med billig transportenergi. När nu oljan slutat att vara billig så kommer andra krafter att spela in. Globaliseringen kommer helt enkelt sluta att fungera och billiga skor och t-shirts från Kina kommer att vara ett minne blott. Det är inte bara av ondo eftersom vår egen tillverkningsindustri kommer att se ett uppsving. Folk behöver fortfarande grejer, och när det inte längre lönar sig att tillverka dem i Kina så måste vi göra dem på hemmaplan.

Allt det här medan svenska politiker vadar runt i ankdammen och tror att det fortfarande är 2003. Är det inte dags att lägga ned globaliseringsrådet?

Fler bloggare om globalisering är bl. a. Markus Berensson på SKICK:
http://www.skick.se/2008/06/amerika-r-inte-till-salu.html

och Oscar Sundevall:
http://sundevall.blogspot.com/2008/06/den-liberala-utopin-och-vrdepluralismen.html

Johan Karlsson på Mothugg:
http://www.mothugg.se/2008/06/27/skrackens-liberalism/

Patrik Krassén på Svenskans ledarblogg:
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=7866

och Elin på bloggen Cherry bomb:
http://cherribomb.blogg.se/2008/june/jag-markte-precis.html

Inga kommentarer: