Dagens händelse var ett uttalande av dem israeliske ministern Shaul Mofaz om att ett israelsikt anfall mot Iran var "oundvikligt". Rent bortsett från att det förmodligen handlar om inrikespolitisk positionering från Mofaz sida så har uttalandet satt ordentlig fart på oljemarknaden som idag är upp med mer än 11 dollar fatet. När den emotionella reaktionen väl har lagt sig-Israel skulle förmodligen inte annonsera sina avsikter så här tydligt-så återstår marknadsfundamenten och de talar sitt tydliga språk.
Min bedömning är att vi får se högre råoljepriser så länge Kina subventionerar sin dieselolja och bensin. Eftersom de kinesiska ledarna har en hel rad inhemska bekymmer och OS att tänka på senare i sommar så kan de helt enkelt inte ta bort bränslesubventionerna innan hösten. Det skulle svara till inhemskt harakiri med påminnelser från kulturrevolutionens dagar. Bränslesubventionerna i Kina är annars den viktigaste kraften som styr ökningen av råoljepriset eftersom de kinesiska konsumenterna inte känner av prisökningarna. I västvärlden är konsumtionen av bensin och dieselolja på väg ned. I USA sjönk förbruket de första fem månaderna med 70000 fat bensin om dagen jämfört med samma period förra året.
Kinas ledare lever dock på lånad tid och det finns naturligtvis gränser för hur länge de kan subventionera oljan. Indien sänkte sina subventioner i förrgår och i Malaysia steg oljepriset häromdagen med 40%. Botemedlet mot högre priser är högre priser. Vi får då ett förändrat konsumentbeteende och nya källor av utbud kommer fram. Så fungerar det i alla fall i teorin. Vi får snart se om grundkursen i ekonomi håller även för Peak Oil.
Robert Tuttle skriver om oljepriset på Bloomberg:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=adyH27ZuDN0k&refer=home
Professor James Hamilton skriver om USA:s oljeförbruk på bloggen Econbrowser:
http://www.econbrowser.com/archives/2008/06/the_oil_shock_o.html
TT-telegram i Dagens Nyheter om att Shaul Mofaz anser att ett israeliskt anfall mot Iran är "oundvikligt":
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=777047
Roy B. Alterman skriver om att Shaul Mofaz uttalande handlar mer om israelisk inrikespolitik än om att anfalla Iran:
http://al-hamatzav.org/permalink/iran/
Steve Lando skriver mer om hur råoljepriset påverkar matpriset:
http://stevelando.blogspot.com/2008/06/matkrisen-kttkrisen.html
Ellevio ett oseriöst elbolag?
7 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar