måndag 2 juni 2008

Lyssnar våra politiker verkligen?

Via forumet The Oil Drum får vi tips om den här videon med Dr. Robert L. Hirsch:Dr. Hirsch är som bekant huvudförfattare av studien Peaking of World Oil Production: Impacts, Mitigation, and Risk Management från 2005. Här trummar han med iskall kyla in meddelandet om att världen är på väg mot en energikris av episka mått. Han säger bl. a. oljeproblemet är ett problem med flytande bränsle och ingen kärn-, vind- eller solenergi i världen kommer att kunna lösa det på kort sikt. Han talar också om att tömningshastigheten av de existerande oljefälten är så betydande att världen måste producera runt 8% ny olja om året bara för stanna kvar på samma nivå som nu.

Han fortsätter att tala om att livslängden för våra bränsledrivna apparater är så lång att vi inte kan byta ut alla över natt och att när "problemen" verkligen sätter in så kommer det att framför allt att bli ett psykologiskt problem för oss att förstå att vi i framtiden kommer att producera mindre och mindre olja.

Problemet är att världens politiker har räknat med att oljan finns i så riklig mängd att det inte finns någon egentlig anledning till oro. Finns det några folkvalda som lyssnar till budskapet?


Forumet The Oil Drum:
http://www.theoildrum.com/


Hirsch-rapporten:
http://www.netl.doe.gov/publications/others/pdf/Oil_Peaking_NETL.pdf

Inga kommentarer: