måndag 23 juni 2008

Vem attackerar först?

Ett av de bäst organiserade nyhetsbreven på internet är Chris Lairds The Prudent Squirrel där han ofta diskuterar guldrelaterade nyheter. Nyligen skrev han en artikel som sammanfattade alla farhågor rörande Iran, finanskrisen, inflation och ökande energi- och spannmålspriser. Han skriver så här om Iran:

USA och Israel gör sig redo för att göra något åt ett alltmer militant Iran. Det nukleära hotet är bara en aspekt av det problemet. Ett annat är att Iran är på väg att bli ett stort orosmoment inte bara för Israel utan även för andra länder i Mellanöstern.

Fredagens stora talesämne var ju som bekant NY Times artikel om att Israel hade hållit en militärövning i östra medelhavet avsett som ett meddelande till Iran. FOX News försöker självklart spä på historien och intervjuade i morse USA:s förre FN-ambassadör John Bolton. Den djupt neokonservative Bolton spekulerade i att Israel kommer att attackera Iran mellan valet i november och till dess att den nye presidenten svärs in i januari 2009. Själv tror jag att Bush-administrationen är historia och att de inte har någon energi kvar att anfalla Iran och att Israel knappast skulle stoltsera med sin militära kapacitet om de verkligen ville attackera. Jag tror att det handar mer om israelisk inrikespolitik än om ett verkligt hot mot Iran.

Intressantare än de här spekulationerna är det att se att Kina har slutit långtgående energiavtal med Iran om exploatering av det stora naturgasfältet Jadavaran, att Österrike nyligen slöt ett 22 miljarder euro kontrakt med Iran om leverans av naturgas, och att Schweiz har tecknat ett liknande avtal om exploatering av fältet Södra Pars. Nu står det Schweiziska avtalet under hårt amerikanskt tryck att annuleras för det bryter mot de unilaterala amerikanska sanktionerna mot Iran. Frågan är hur EU kommer att bemöta det här problemet för min bedömning är att Iran-frågan inte kommer att försvinna. Energihänsyn är på väg att öppna ett liknande klyfta mellan USA och Europa som under Irak-kriget 2003 samtidigt som oljan kostar 137$ fatet och nerverna ligger utanpå skjortan.
Christopher Lairds artikel:
http://www.gold-eagle.com/editorials_08/laird061908.html

Artikeln i New York Times:
http://www.nytimes.com/2008/06/20/washington/20iran.html?_r=1&scp=1&sq=israel%20iran&st=cse&oref=slogin

Artikel i Washington Post om Kinas 100 miljarder dollar avtal med Iran:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/02/17/AR2006021701117_pf.html

Haaretz-artikel om Österrikes energi-avtal med Iran:
http://www.haaretz.com/hasen/spages/934985.html

Artikel i New Jersey Jewish News om Schweiz, Iran, naturgas och USA:http://www.njjewishnews.com/njjn.com/060508/njLawmakers.html

Jakob E:son Söderbaum skriver mer om Israel och Iran:
http://jesoderbaum.wordpress.com/2008/06/23/israel-ovade-bombrad-mot-iran/

liksom Kurt Lundgren:
http://kurtlundgren.webblogg.se/2008/june/eu-betraktar-folket-som-en-farskock.html

Inga kommentarer: