lördag 14 juni 2008

Framtiden för papperspengar

Regelbundna läsare av den här bloggen vet att jag gillar Professor Krassimir Petrovs föreläsningar. I april höll han ett föredrag i Stockholm om guld som investering och det finns nu utlagt på Google Video. Ämnet är i sig intressant, men det är inte förrän helt i slutet på en fråga från publiken som jag på allvar spetsar mina öron. Någon frågar Petrov om framtiden för våra papperspengar och han svarar:

...vanligtvis efter ungefär 10 års inflation så blir pressen på regeringen att göra något åt inflationen så stor att de ser sig tvungna att införa en välavvägd monetär politik, d.v.s. en valuta som består av guldpengar eller är backad av guld...troligt är att länder som Iran, Kina eller möjligen Ryssland kommer att knyta sina valutor till guld och förklara dollarn död...

Saudiarabien, Iran, Kina och Indien har alla enorma dollar och euroreserver som de inte bara kan dumpa på marknaden eftersom priset då skulle falla som en sten. Det är naturligtvis inte i deras intressen så därför är de inte redo för ett sådant beslut - än. Däremot får vi se vad som händer inom en femårsperiod när deras dollar och euroreserver är betydligt mindre. Eftersom våra centralbankschefer har bestämt sig för att bevara imperiet genom att trycka pengar är det definitivt ingen dum idé.

Slutet på Professor Petrovs föredrag:Del 1, del 2 och del 3

Inga kommentarer: