måndag 9 juni 2008

Neokonservativa tankar

John McCains utrikespolitiska rådgivare Robert Kagan är en notoriskt neokonservativ tänkare. Han gjorde sig känd på världsscenen med essän "Power and Weakness" från år 2002 där han presenterade idéen om att amerikaner skulle vara från Mars och européer från Venus. Så här i efterhand står det tämligen klart att anledningen till att Frankrike och Tyskland motsatte sig kriget i Irak var att de hade slutit långtgående energiavtal med Saddam Hussein som de såg hotade av en amerikansk invasion.

I förra veckan talade Kagan med BBC:s Stephen Sackur om hur han ser på en möjlig president McCains utrikespolitik, på Irak, Iran och en framtida allians av demokratier. Kagan, som starkt förespråkade invasionen av Irak, uttryckte nu ett visst ånger när han sa att Irak-kriget har: "skadat bilden av USA, till stor del rättmätigt". Han uttryckte sig även överraskande duvaktigt gentemot Iran där han sa att "det kanske kommer en dag när USA ser sig tvungen att tala med Iran". Här är det kanske på sin plats att poängtera att samma skiljelinje mellan USA och EU som fanns mot Irak nu finns i förhållandet till Iran. Frankrikes oljebolag Total utvinner naturgas från fältet Södra Pars och Österrike/Schweiz undertecknade nyligen ett avtal på 22 miljarder euro om leverans av 5,5 miljarder kubikmeter naturgas om året i 25 år.

Jag håller naturligtvis inte med den neokonservativa retoriken om "det är USA:s uppgift att försvara de mänskliga rättigheterna med militärmakt". När det kommer till kritan tar de strategiska intressena överhanden, men Kagan lyckades värja sig från Sackurs mästrande intervjustil och klarade av de värsta fällorna med bravur. Om ni vill höra på hur USA:s utrikesminister kanske kommer att låta 2009 så lyssna på Robert Kagan.

HardTalk på BBC med Robert Kagan:
http://www.bbc.co.uk/newsa/n5ctrl/progs/08/hardtalk/kagan02jun.ram

Kagans "Power and Weakness":
http://www.hoover.org/publications/policyreview/3460246.html

Artikel i Arabian News om oljebolaget Total:s närvaro i Iran:
http://www.arabianbusiness.com/511262-frances-total-to-stay-in-iran

Artikel i The Jerusalem Post om Österrikes/Schweiz 22 miljarder Euro naturgasavtal med Iran:
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull&cid=1205420703987

Jimmy skriver mer om Robert Kagan på bloggen Strötankar och sentenser:
http://jimpan.wordpress.com/2008/05/27/civilisationernas-kamp-eller-liberal-imperialism/

Liksom Jan Thurin:
http://janthurinstankar.blogspot.com/2008/05/lyft-fram-utrikespolitiken-i-debatten.html

Inga kommentarer: