fredag 4 april 2008

Roach säger att lågkonjunkturen blir långvarig

Morgan Stanleys tidigare chefsekonom Stephen Roach är känd för sina pessimistiska bedömningar. För ganska exakt ett år sedan blev han utnämnd till chef för bolagets Asienavdelning, vilket har lett till rykten om att han helt enkelt var för obekvämt för Morgan Stanleys ledning att ha en man som Roach på chefsekonomposten. Det är intressant att ta del av hans analyser för de brukar nästan alltid slå in.

På Bloomberg News finns det i dag en intervju med Roach där han ger sin syn på den amerikanska finanskrisen. Han säger att "lågkonjunkturen som USA är inne i kommer att hålla i sig långt efter det att finanskrisen är över". Han talar också klarspråk och lägger skulden på världens centralbanker som med sina lättvindiga pengar har skapat de fastighetsbubblor som nu briserar för våra ögon.

Att återhämtningen som bäst blir anemisk är vi överrens om, men jag skulle vilja föra in ytterligare en dimension, nämligen inflation. John Williams på websidan Shadowstats håller reda på den breda pengamängden, M3, i USA och kommer fram till alarmerande slutsatser. Statistik för M3 slutade att ges ut 2006 samtidigt med att Ben Bernanke blev centralbanksordförande, och Williams säger att Federal Reserve nu trycker pengar så att de är blå i ansiktet. Pengamängden M3 ökade i januari med 16% och med den senaste tidens finansiella räddningsplaner fruktar många med mig att siffran nu är över 20%. Det här är oroande eftersom sådana ökande siffror brukar förebåda inflation, en inflation som kan bli galopperande väldigt fort.

Intervjun med Stephen Roach på Bloomberg News:
http://www.bloomberg.com/avp/avp.htm?clipSRC=mms://media2.bloomberg.com/cache/vtDkST57PZhM.asf

John Williams Shadowstats:
http://www.shadowstats.com/

David Hackett Fischers bok "The Great Wave" om inflationsvågor genom historien:
http://books.google.co.uk/books?id=o8ea33eCFQgC&printsec=frontcover&dq=inauthor:David+inauthor:Hackett+inauthor:Fischer&sig=7sUp-Pki3fhkUUhlhN8lmS2-IzY#PPA4,M1

Revolutionären Marc skriver och berättar:
http://blogg.aftonbladet.se/12547/perma/762837/

Inga kommentarer: