fredag 25 april 2008

Irans kärnanläggningar, Syrien och Nordkorea

Israel attackerade syriska mål i september förra året, och CIA-chefen Michael Hayden talade igår till USA:s lagstiftande församling, kongressen, apropå detta. Hayden bekräftade att Nordkorea hade gett Syrien hjälp med att bygga en kärnanläggning som misstänktes kunna användas till kärnvapen. Trots att detta var en enorm succé för det israeliska flygvapnet har israelerna inte velat erkänna sin inblandning.

I dagens The Daily Telegraph berättar Con Coughlin om den verkliga anledningen bakom Israels tystnad om attacken. Det fanns två anledningar: 1./ Att USA höll på att förhandla fram en uppgörelse med Norkoreanerna om deras kärnvapenanläggningar och att Israel inte ville förstöra de känsliga samtalen genom att påtala länken till Syrien. 2./ Att Israel föredrar att hålla de militära detaljerna om attacken hemliga. Israels flygvapen tog sig in genom Syriens högteknologiska och ryskbyggda luftvärnssystem och utförde attacken med extrem snabbhet.

Så varför vill då Syrien ha kärnvapen? Enligt Coughlin så är banden till Iran den viktigaste orsaken. Iran och Syrien har nyligen undertecknat en gemensam försvarsuppgörelse och förra sommaren dog ett dussintal iranska och syriska tekniker medan de försökte aptera kemiska vapen på en syrisk SCUD-missil. Kanske är något på gång när det gäller Israels flygvapen och Irans kärnanläggningar? Vem vet?

Con Coughlin skriver i The Daily Telegraph:

http://www.telegraph.co.uk/opinion/main.jhtml?xml=/opinion/2008/04/25/do2504.xml


Roy B. Alterman skriver på bloggen Al Hamatzav:
http://al-hamatzav.org/permalink/syriennordkoreasant/


liksom Dick Erixon:
http://erixon.com/blogg/?p=620

Inga kommentarer: