I DN idag skriver Johan Schück om den svenska inflationen som uppgick till 3,4% i mars vilket är långt över Riksbankens mål på 2,0%. Alla vi som handlar mat i affären vet dock att den riktiga siffran är mycket högre än så. Det som Riksbanken definierar som KPI eller Konsumentprisindex är prisökningar bortsett från mat och energi, men vem går och handlar utan att stoppa mat i varukorgen eller tanka bilen?
Som skäl radar Schück upp säsongsbetingade prisökningar på kläder och skor men även ökande energi- och transportpriser. De här förklaringarna duger kanske för att tillfredsställa Dagens Nyheters läsare, men gör inget försök att förklara varför priserna stiger.
Om vi i stället tar en titt på den officiella statistiken från Riksbanken ser vi att den bredaste måttstocken för pengamängden, M3, ökade med hela 15,4% från februari förra året till februari i år. Om vi sedan tittar på en graf över pengamängden över hela 2000-talet ser vi att M3-mängden har ökat dramatiskt sedan juni 2004. En sådan här ökning av M3-mängden är en ringande alarmklocka för ökad inflation med ett par års fördröjning. Hyperinflation brukar definieras som när de högst värderade sedlarna effektivt blir värdelösa. Vi är betydligt närmre en sådan situation än någon från officielt håll vill erkänna.
Där har ni den egentliga anledningen till att priserna stiger. Om ni vill skydda er privatekonomi så investera i ädelmetaller.
Johan Schücks artikel i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=760728
Riksbankens egna M3-statistik:
http://www.riksbank.se/svenskstat/
SCB:s siffror över pengamängden:
http://www.scb.se/statistik/FM/FM5001/2008M02/FM5001tab1.pdf
Stefan Karlsson är en adept av den österrikiska konjunkturcykeln:
http://stefanmikarlsson.blogspot.com/2008/04/swedish-uk-inflation-rise.html
John Williams skriver på sidan Shadowstats:
http://www.shadowstats.com/alternate_data
Inköp H&M
7 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar