onsdag 23 april 2008

Miljöpartiet, gas och transporter

Den politiska viljan att ta itu med Peak Oil är som tidigare diskuterat minimal. Risken är att det till en början blir en hönsgård med en massa panikartade beslut som inte hjälper oss i det långa loppet. Så hur lång tid kommer det att ta innan: 1/ Politikerna bestämmer sig för att göra någonting? 2/ Fattar rätt beslut så vi inte ränner runt som yra höns?


Det finns ju faktiskt redan nu enstaka röster som talar om ett transportsystem fritt från fossila bränslen. Inte oväntat så kommer dessa från grönt håll med argument om den globala uppvärmningen. Så även om vi har helt olika utgångspunkter (själv är jag marknadsliberal och kunde inte bry mig mindre om den globala uppvärmingen) så är jag benägen att hålla med gamla Vänsterpartister som Riksdagsledamoten Karin Svensson Smith. Den globala uppvärmningen är ju naturligtvis en viktig fråga, men eftersom klimatet i norra Europa från början är så onormalt och detta inte kan ha undgått Miljöpartisterna, så undrar jag om det inte finns andra tankar bakom.


I en intressant debattartikel i augusti förra året motsatte sig exempelvis Svensson Smith och den moderate Riksdagsledamoten Staffan Appelros byggandet av ett gaseldat kraftvärmeverk i Malmö. Det är ju naturligtvis helt vansinnigt att bygga någon som helst infrastruktur med gas och samtidigt göra sig beroende av import från Ryssland, men situationen speglar Sveriges roll i EU och att nationsgränserna inte längre spelar samma roll som de en gång gjorde. Kraftbolaget Eon är ju dessutom ägt av tyska intressen. Det här är intressant för det visar hur energifrågorna kan få politiker från helt skilda läger att gå samman och jobba mot ett gemensamma mål.

Här tecknar sig bilden av en tanke: Högern letar efter lösningar i vänsterns förslag medan vänstern behöver högern för att rättfärdiga det de projekt de tror på. Hoppas bara att de visar prov på det när "problemen" börjar. Oljan kostade 118$ fatet nu på morgonen.

SVT:s Dokument Inifrån om det svenska tågnätet:
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1119932


Karin Svensson Smith och Peter Eriksson skriver i Nya Miljöaktuellt - Dagens Miljö:
http://dagensmiljo.idg.se/2.1845/1.145175


Karin Svensson Smith och Staffan Appelros varnade för ett gaseldat kraftvärmeverk i Malmö:
http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article258995.ece

Fredrik Brange och Emil Strand skriver på LUF i Lunds blogg. De revolutionerar dessutom bloggkommentarfunktionen och ger den en helt ny innebörd:
http://luflund.wordpress.com/2008/01/07/angaende-svensson-smiths-insandare-i-sydsvenskan/

Emma Ode skriver på sin blogg:
http://emma-gron.blogspot.com/2008/04/flyget-tget-och-jobben-i-ett-ekorrhjul.html

Populärvetenskaplig presentation på History Channel om klimatet i norra Europa:
http://video.msn.com/video.aspx?mkt=en-gb&vid=b1532ce3-b707-4084-bd09-8e86b0fba6e8

Inga kommentarer: