torsdag 10 april 2008

Är John McCain tuff nog?

Republikanerna i USA har redan valt ut sin bästa kandidat, medan kampens fortsätter om vem som blir Demokraternas kandidat. John McCain talade om USA:s roll som ledare men även om behovet av att lyssna på andra i sitt tal om utrikespolitiken i förra veckan. McCain som är en gammal kämpe går inte med på att se sitt fädernesland gå på reträtt. Det är som om åren i Nordvietnamesiskt fängelse och episoderna av hudcancer inte går åt honom. Han hatar att dra sig tillbaka, men samtidigt är han pragmatisk nog att inse att Bush-årens unilateralism har varit skadlig. Andrew Sullivan skriver så här i The Times:

Han såg snart att den av Donald Rumsfeld ledda invasionen av Irak var en långsamt briserande katastrof av dåligt ledarskap och underlåtanden. Nästan ensam i Senaten förstod han att något hade gått fruktansvärt fel med Vita Husets moraliska kompass när det tillät samma tortyr- och förhörsmetoder som han själv en gång hade blivit utsatt för.

USA, som världens mest avancerade ekonomi, står nu inför en serie problem som kraftigt kan försvaga deras ställning i världen. Bubblan på fastighetsmarknaden håller på att punkteras, en lågkonjunktur står för dörren och skenande bensinpriser är bara några av problemen. Om oturen slår till börjar problemen att verka samtidigt med förödande konsekvenser. Kanske börjar även köer att dyka upp på bensinmackarna när det verkar som allra mörkast. Bli därför inte förvånade om han svarar med att invadera ytterligare ett oljerikt land i Mellanöstern.

Är John McCain tuff nog att leda landet igenom de här stormarna?


Andrew Sullivan i The Times:
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/andrew_sullivan/article3688465.ece

Carl I Dagman har intressanta synpunkter:
http://carl-i-dagman.blogspot.com/2008/04/dn-vill-kasta-irak-i-frdrvet.html

Per Ahlin skriver i DN:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=759423

Inga kommentarer: