tisdag 8 april 2008

Kreditoro, DSK och IMF

I dagens SvD läser vi en artikel som handlar om världsekonomin och den Internationella Valutafonden (IMF). Normalt är IMF:s uppgift att stabilisera växelkursmekanismerna och överse det internationella betalningssystemet, men sedan första november förra året är den franske socialisten Dominique Strauss-Kahn ordförande för organisationen. I gammal fransk tradition börjar han att svamla om finanspolitiska stimulanser så snart ekonomin går i stå. Lars-Georg Bergkvist skriver:

Dominique Strauss–Kahn förklarade redan vid Världsekonomiskt Forum i Davos i februari att alla länders överskott i statsfinanserna liksom nationer med måttliga underskott bör ha högsta beredskap för att sätta in finanspolitiska stimulanser. Det utspelet fick USA:s förre finansminister Larry Summers att utbrista:

–Detta är en historisk dag i Davos. Det är första gången vi hör en IMF–chef mana medlemsländer att öka sina budgetunderskott.

Det verkar som om DSK inte har förstått var finanskrisen ursprungligen kommer ifrån; nämligen från världens centralbanker som med sina låga styrräntor byggde upp de fastighetsbubblor som det nu har gått hål på.

Lars-Georg Bergkvist skriver om IMF:
http://www.e24.se/samhallsekonomi/varlden/artikel_381125.e24

Johan Selander skriver om Bretton Woods samarbetet:
http://johanselander.blogspot.com/2008/03/dollar-guld-och-bretton-woods.html

Inga kommentarer: