fredag 18 april 2008

Begrav allmännyttan!

Regeringens bostadspolitiske utredare Michael Koch lämnade på fredagen fram en rapport där han talar för en mild liberalisering av bostadsmarknaden. Hyrorna ska enligt förslaget få höjas med 5% om året vilket ger upphov till högt missnöje från socialdemokraternas sida. Det var uppenbart i gårdagens Debatt på SVT där Fredrik Federley och och Christer Jansson från Fastighetsägarna var ensamma mot ett helt gäng idisslande socialdemokrater. Problemet med utredningen är inte att att författaren på sikt vill införa marknadshyror, men att han inte går långt nog i sina förslag.

Jag förstår ärligt talat inte varför svenskarna är så misstänksamma mot just marknaden. Vi har ett system som inte fungerar, som främjar svarta kontrakt och där man via kontakter kan få det man vill och från regeringens sida vill man införa ett sytem som faktiskt fungerar. Vad är problemet?

Erfarenheter från Finland som avreglerade sin bostadsmarknad 1992 talar sitt tydliga språk. Sju år efter avregleringen hade antalet hyreslägenheter ökat med mellan 70-80000. Naturligtvis steg även priserna med mellan 4% och 9% mellan åren 1995 till 2000 vilket var vad marknaden krävde. Om man vill ha en lägenhet i ett attraktivt område så är det också ganska naturligt att man får betala för det. Det här gäller i alla andra branscher. Om man exempelvis vill ha en finare bil än grannen kan man få det om man betalar för det. Varför gäller inte samma regler på bostadsmarknaden?

Michael Koch skriver Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=761883

SVT:s Debatt om just marknadshyror från i torsdags:
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=34858&a=1118775

Fredrik Federley skriver i Expressen:
http://www.expressen.se/debatt/1.1071563/det-ar-dags-att-infora-marknadshyror-nu

Magnus Andersson skriver på sin blogg:
http://magnusandersson.blogspot.com/2008/04/ntligen-fr-unga-chansen.html

Hans Engnell skriver på Motpol:
http://motpol.blogspot.com/2008/04/vnstern-frsvarar-en-rutten-marknad.html

Daniel Eriksson, David Arvidsson och David Ivarsson på LTH har skrivit en avhandling om Finlands avreglering på bostadsmarknaden:
http://64.233.183.104/search?q=cache:A2sqCvAE130J:www.lantm.lth.se/fileadmin/fastighetsvetenskap/utbildning/Fastighetsmarknaden/Grupp_11.doc+finland+marknadshyror&hl=en&ct=clnk&cd=7&gl=uk

Inga kommentarer: