söndag 6 april 2008

Kaoset i Zimbabwe

Zimbabwes president, den tidigare fackföreningsledaren Robert Mugagbe, håller på att blanda bort korten för landets demokrati. Enligt Sunday Times har han också välvilligt stöd från Sydafrikas president Thabo Mbeike i den processen. I ett TT-telegram i SvD läser vi att Mugabe nyligen har bett landets valmyndighet att fördröja redovisningen av valresultatet den 29 mars.

Varför ska omvärlden sitta still och se på? Är våra demokratiska värderingar inte värda mer än så?

TT-telegrammet i SvD:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1101087.svd

RW Johnsons artikel i Sunday Times:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/africa/article3689991.ece

3 kommentarer:

Anonym sa...

Exakt. Hela den afrikanska kontinenten har våldtagits av britterna sedan mannaminne och nu, efter att man störtat Kenya in i kaos, vill man återkolonialisera Zimbabwe, vars ekonomi man redan förstört genom bokstavligt dödande sanktioner. Sedan tvingar man, med hjälp av en brittisk knähundsopposition, folk att rösta med magen. Om man vill ha riktig demokrati kan man börja med att fördöma britterna.

Anonym sa...

Du är tyvärr ute och cyklar Matthias.
Sanktionerna är sådana att de inte tillåter Zimbabwe att köpa vapen och ekonomiskt riktade mot Mugabe och Zanu-PF INTE mot folket av Zimbabwe eller landets ekonomi. Den som har förstört den är Robert Mugabe (& Co) med bl.a. lite marxistiska idéer.
Sedan så är det klart, mördar man en vit jordbrukare och sedan inte tar över och odlar själv så blir de som jobbade på jordbruket arbetslösa.

reflexions of red sa...

Att skylla Afrikas olycka på brittisk imperialism ter sig i mina ögon som en aning ytligt och rentav dumt. Zimbabwe blev självständigt 1965 och britterna är varken skyldiga till Kenyas kaos eller Zimbabwes kollaps. Däremot används kolonialismen ofta som ursäkt av de här länderna att inte göra något åt den utbredda nepotismen och korruptionen som är den egentliga orsaken till olyckan.

Mugabe är en diktator av den värsta sorten som både negligerar de mänskliga rättigheterna och driver landets ekonomi i botten.

Omvärlden bör inte sitta vid sidlinjen och titta på.