torsdag 3 april 2008

Etanol av skog

I stället för att sitta still och se på när de enorma obalanserna i dagens värld blottläggs genom sinande oljeproduktion är det bättre att se till de positiva nyheterna. I Ny Teknik står det att läsa om etanolfabriken i Örnsköldsvik, som använder cellulosa i stället för stärkelse som utgångspunkt, gjorde sin första batch i mars. Det revolutionerande med den här tekniken är att utgångsmaterialet är skogsprodukter och potentialen finns att kunna skala upp till rimliga nivåer som verkligen kan göra skillnad.

Samtidigt nås vi av rapporter att marknadspriset på ris har slagit nya rekord, men att skylla ökande spannmålspriser på etanolen är dock missriktat. Miljöministern avfärdade nyligen att etanolproduktion leder till svält, och han har naturligtvis alldeles rätt. De ökande spannmålspriserna är ett direkt resultat av ökade priser på naturgas och olja och har väldigt litet att göra med att vi kör våra bilar på etanol.

Anledningen till att etanol från stärkelse är en dålig lösning är i stället att energiutbytet är nästan noll. D.v.s. att EROEI, definierat som energin som man får ut på varje investerad energienhet, är väldigt låg. I praktiken betyder det här att även om folk kör omkring med etanol i sina bilar så bränner de likväl en motsvarande mängd bensin (eller naturgas) någon annanstans. Därför måste vi fortsätta att leta efter alternativ.

Artikeln i Ny Teknik om etanolfabriken i Örnsköldsvik:
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article35252.ece?stjarna=1

Telegram på Bloomberg som talar om att rispriset har satt nya rekord:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aBPFBEmOgnh8&refer=worldwide

Miljöministern intervjuas i Ny Teknik:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/bioenergi/article69807.ece

Kättaren tror inte på någon:
http://klimathot-gameover.blogspot.com/2008/03/etanol-svlt-och-nedlagd-matproduktion.html

Inga kommentarer: