måndag 14 juli 2008

Ryssland igen, igen

För de som tycker att det är bra när USA:s inflytande i världen minskar så vill jag poängtera att resultatet blir att allsköns ljusskygga diktatorer världen över ser sitt inflytande öka och speciellt Ryssland flyttar fram sina positioner. Ryssland befinner sig i en unik situation bland världens fyra stormakter i och med att de har tillräckligt med energitillgångar inom sina gränser att de kan exportera en stor andel olja och naturgas samtidigt med att USA, EU och Kina måste importera en stor andel. Aggressiviteten på energiområdet har dessutom blivt till officiell rysk politik med Vladimir Putin och Rysslands vikt för oss här i EU kommer bara att öka under det kommande decenniet med de utbudsproblem som vi står inför.

Dopade av oljepengar ser vi nästan dagligen hur Ryssland flyttar fram sina positioner och när något inte passar så använder de helt enkelt energivapnet för att få sin vilja fram. Försvarsberedningen kallar exempelvis Rysslands agerande i Centralasien "för ett lackmustest för den väg landet väljer i framtiden". Problemet är att USA också desperat försöker hävda sitt inflytande i Kaukasus och risken för regelrätt konflikt är överhängande.

Bara ett axplock från de senaste dagarnas nyhetsflöde:

1./Efter det att Tjeckien skrev under ett avtal med USA om att installera ett antiballistiskt system så bestämde Ryssland sig för att dra ned på oljeexporten till Tjeckien.

2./Spänningarna i Georgien om utbrytarrepubliken Abchazien är fortfarande stora och nu skryter t.o.m. Ryssland om att ryska flygplan har patrullerat Georgiskt territorium. Här är det viktigt att komma ihåg att oljeledningen Baku-Ceyhan-Tiblisi passerar i genom Georgien och USA betraktar den som ett nationellt säkerhetsintresse och har militärbaser stationerade i Georgien.

3./ USA och dess allierade startar i dagarna en militärövning i Ukraina, Sea-Breeze 2008, och det är svårt att inte se den som en positionering gentemot Ryssland.

Var det någon som trodde att det kalla kriget var över?

Artikel om den ryska oljetillförseln till Tjeckien i International Herald Tribune:
http://www.iht.com/articles/2008/07/11/europe/czech.php

Artikel om den amerikanska militärövningen Sea-Breeze 2008 på Unian:
http://www.unian.net/eng/news/news-261516.html

Carl Bildt skriver om Abchazien:
http://carlbildt.wordpress.com/2008/07/10/illavarslande/

Försvarsberedningen skriver om Ryssland:
http://www.regeringen.se/sb/d/306/a/93589

Fler bloggar om Ryssland är Erik Ebermans Erik i Ryssland:
http://rysslandsbloggen.blogspot.com/2008/07/att-majons-eller-inte-det-r-frgan_14.html

Tankar i gryningens ljus:
http://gryningensljus.blogspot.com/2008/07/chavez-vill-kringg-imf.html

Natte Hillerbergs Discomfort guides my tongue and bids me speak of nothing but despair
http://nagellack.blogspot.com/2008/07/looove.html

Daniel Braw på Helsingborgs Dagblads Ledarbloggen:
http://blogg.hd.se/ledare/2008/07/14/g7-g8-g9/

Staffan Danielsson:
http://staffandanielsson.blogspot.com/2008/07/illavarslande-sa-bildt-om-ryssland.html

Pophöger:
http://blogg.svansbo.se/2008/07/13/fn-ar-diktaturernas-basta-van/Dessutom så finns det bästa som jag har läst om Fannie och Freddie i Minyanville:
http://www.minyanville.com/articles/government-GSE-fre-fnm-Freddie-fannie/index/a/18004

Inga kommentarer: