onsdag 23 juli 2008

Rysk olja, TNK-BP och Kreml

Igår nåddes vi också av nyheten att BP tar hem all sin personal från sitt ryska konsortium TNK-BP. I flertalet brittiska tidningar utmålas det som en konflikt mellan BP och ett litet antal ryska delägare, men i en artikel i New York Times skriver Andrew Kramer om att det egentligen handlar om någonting annat. Kramer säger att de ryska oligarkerna agerar på uppdrag av Kreml och att det hela inte är något annat än ett väl iscensatt skådespel för att få bort västerländska intressen från de ryska olje- och gasfälten. På samma sätt blev Shell tvungna att sälja en stor del av sin andel i gasprojektet Sakhalin II till Gazprom år 2006, och mycket talar för att det ligger mer än affärsintressen bakom. När det handlar om rysk energi så är det svårt att bortse från Kreml, även om Steve Levine inte håller med.

I ett Reuters-telegram på CNBC läser vi också om att Gazproms chef Alexei Miller räknar med energibrist efter 2012, och att "lösningen" på problemen är mer samarbete i producentledet. Det här är naturligtvis kvalificerat skitsnack och precis det vi väntas att höra från rysk sida. Ju fler olje- och gasledningar som går över rysk mark, ju mer kontroll Ryssland har över naturgasexporten i andra länder i ett "gas OPEC" och ju mer Ryssland nationaliserar sin inhemska olja och naturgas, desto mindre blir Europas inflytande i området. Frågan är om det är en utveckling som vi verkligen vill se.

Fler bloggare om Gazprom är Stenmarck om Lettland:
http://stenmarck.blogspot.com/2008/07/interview-artis-pabriks-member-of.html

Amanda Lövkvist på bloggen Lindrig huliganism:
http://lindrighuliganism.wordpress.com/2008/07/21/det-ar-ju-smapengar-for-gazprom-sa/

Daniel Enestubbe på Smålandsposten:
http://www.smp.se/blogg/daniel/bloggkronika-den-ryska-revolutionen(745426).gm

Gunnar Hökmark skriver om Edward Persson och Gazprom:
http://www.gunnar.moderat.se/index.php?page=19&use=blogg&id=661

Claes Krantz skriver om Ryssland, Gazprom och Georgien:
http://claeskrantz.se/arkivet/1763

Cristoffer Stockman på Life of a Stockman:
http://cristofferstockman.blogspot.com/2008/07/vet-du-vilka-sveriges-strsta-fretag-r.html

och Johannes Forsberg:
http://www.johannesforssberg.se/blog/?p=15

1 kommentar:

Anonym sa...

Man kunde verkligen se din entusiasm i det arbete som du skriver på reflexions-of-red.blogspot.com. Världen hoppas på ännu mer passionerade skribenter som du som inte är rädda för att säga hur de tror. Följ alltid ditt hjärta.