måndag 28 juli 2008

Olja i Arktis

Ryssland förväntar sig att deras olja- och naturgasproduktion kommer att öka med 4,6% fram till 2010. Efter det blir situationen betydligt osäkrare, vilket gör att de ryska ansträngningarna att hitta naturresurser i det oländiga Arktis blir betydligt intensivare. Redan nu så försiggår gasproduktion extremt norrut vid Sakhalin-ön och i Barentshav, men off-shore produktionen är i dagsläget liten.

Det här håller nu på att ändras. Enligt amerikanska US Geological Survey:s senaste bedömningar så innehåller Arktis 22% av världens olje- och naturgasreserver. Det gör att områdets betydelse kraftigt kommer att öka under kommande decennier. I och med den globala uppvärmningen så blir det mycket lättare att provborra och utvinna olja- och naturgas och just nu så pågår en kapplöpning mellan länderna runt Arktis om resurserna.

Detta samtidigt med att Ryssland gör allt för att nationalisera sin energiproduktion och stänga ute västerländska firmor. Shells äventyr med Sakhalin II-projektet, där de blev tvungna att sälja lejonparten av deras andel i projektet, och TNK-BP:s turer är bara två exempel. För några veckor sedan så gick en lag igenom den ryska Duman som ger Premiärminister Putin och hans regering exklusiv rätt att exploatera de ryska områdena i Arktis.

Med en allt intensivare energiproduktion i området så ökar naturligtvis också den militära närvaron. Ryssland har i reella termer ökat sina försvarsutgifter med 30% sedan 2002. Lita på att Ryssland kommer att fortsätta att militärt markera sitt territorium likt den expedition som satte en rysk titan-flagga på havsbotten i augusti förra året. Expeditionen hade dessutom Kremls välsignelse. Allt det här samtidigt med att Sverige är på väg att helt lägga ner försvaret. Vad tänker politikerna på egentligen?

Tom Whipples och ASPO-USA:s Peak Oil Review från 080728 (gå till ämne nr 20 i Energy Briefs):
http://www.aspo-usa.com/index.php?option=com_content&task=view&id=420&Itemid=95

Artikel i Barents Observer om Arktis:
http://www.barentsobserver.com/new-oil-and-gas-survey-makes-the-arctic-hot.4498731-16149.html

Plus en annan om lagen som ger ryska regeringen rätt att exploatera Arktis:
http://www.barentsobserver.com/index.php?id=4498162

Per T. Ohlsson skriver mer om Arktis i Sydsvenska Dagbladet:
http://sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article323891.ece

Ewa Stenberg skriver i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=806536&rss=554

Bloggare om Arktis är Lullun bland Inuiter & isberg:
http://lulluns.blogspot.com/2008/06/frn-dtid-till-nutid-polarforskare.html

Peachy.se:
http://www.peachy.se/allmant/sommar-graviditet-arktis

Koldioxidskatt:
http://www.co2skatt.se/?p=40

Anna Hövenmark:
http://www.annahovenmark.com/2008/06/23/sakerhetspolitik/

och Camilla Hansen:
http://camillahansen.blogspot.com/2008/06/skerhetspolitik-fr-framtiden.html

Inga kommentarer: