söndag 6 juli 2008

200$ olja och sd

Idag tänkte jag titta på oljepriset och sverigedemokraterna vilket är två helt olika storheter men om ni läser vidare så förstår ni vart jag vill komma.

Med dagens oljepris på över 140$ fatet så börjar ekonomerna världen över så smått att vänja sig vid tanken på att oljan snart kommer att kosta 200$ fatet. Så hur skulle det slå mot världekonomin och speciellt den svenska ekonomin med ett sådant oljepris? Naturligtvis skulle det skapa ett enormt tryck mot en omställning till förnyelsebar energi, mer regional handel och en omvänd globalisering. I det här sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att inte alla dollar av BNP är skapade likadant. När vi gick från 30 till 40$ fatet så hade det betydligt mindre inverkan än när vi går från 150$ till 160$. Eftersom olja är den moderna civilisationens blod så räkna med att 200$ olja kommer att kännas betydligt mer än grön skatt för dem med stora bilar.

Vi har under de senaste åren förlagt en stor del av vår produktionsindustri till Kina och Indien och med 200$ olja så är alla de jobben nu på väg hem igen med en enorm fart. Eftersom vi fortfarande behöver varor och vi inte längre har någon billig transportenergi så gäller det att tillverka varorna på hemmaplan. Det betyder också att spänningarna mellan etniska svenskar och de med utländsk bakgrund bara kommer att öka alltmedan ekonomin går in i väggen. Så på kort sikt så har sverigedemokraterna naturligtvis en enorm fördel, och det skulle verkligen förvåna mig om de inte kommer in i riksdagen vid nästa val.

På litet längre sikt tror jag dock att sd står sig slätt eftersom så många jobb vänder tillbaka till Sverige. Statsminister Reinfeldt har nämligen alldeles rätt när han trummar in sitt budskap om jobben. Det är bara när folk är i arbete som klyftorna mellan etniska svenskar och de med utländsk bakgrund kan minska. Dessutom, om sd lyckas att ta sig in i riksdagen 2010 så väntar en helt annan granskning av partiet. Jag tror att det går för sd som för Ny Demokrati. Att det omsider går upp för gemene man att deras politik vilar på extremt bräcklig grund.

Rana Foroohars artikel i Newsweek:
http://www.newsweek.com/id/139395

Craig Hoffmans artikel i National Post:
http://www.nationalpost.com/news/story.html?id=633043

Benjamin Tal på CIBC blir intervjuad på The Globe and the Mail:
http://www.theglobeandmail.com/servlet/Page/document/video/vs?id=RTGAM.20080626.wvbnnoil0626

DN-artikel om sverigedemokraterna:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=801908

TV4-inslag om sverigedemokraterna på Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=GS0Qc-0gN2U&eurl=http://befriasverige.blogspot.com/

Charlie Weimers skriver på sin blogg:
http://www.weimers.se/

Grue skriver mer:
http://gruegranskar.blogspot.com/2008/01/sd-ett-parti-fr-invandrare.html

liksom listoplisto:
http://listoplisto.blogspot.com/2008/07/politisk-humor.html

2 kommentarer:

Tobias Lindgren sa...

Det bör kanske påpekas att Samuel Älgemalm tidigare hette Mohammed Ebrahim Gharachorloo och kommer ifrån Iran. Han talar, och skriver tydligen, mycket dålig svenska. Oavsett detta är det inte mer än rätt att han utesluts ur partiet eftersom detta inte är första gången han agerar på ett mycket olämpligt sätt. Dessutom ljuger han ju för DN-reportern, vilket är oacceptabelt.

Tobias Lindgren sa...

Det bör kanske påpekas att Samuel Älgemalm tidigare hette Mohammed Ebrahim Gharachorloo och kommer ifrån Iran. Han talar, och skriver tydligen, mycket dålig svenska. Oavsett detta är det inte mer än rätt att han utesluts ur partiet eftersom detta inte är första gången han agerar på ett mycket olämpligt sätt. Sverigedemokraterna har inga åsikter om "rasblandning" och har inget som helst med NSF att göra. Sd är ett demokratiskt, icke-nazistiskt, icke-rasistiskt och Israelvänligt parti som inte ställer upp på deras värdegrund och tar mycket tydligt avstånd från dem, och NSF hatar sd. Dessutom ljuger Älgemalm ju för DN-reportern, vilket är oacceptabelt.