lördag 12 juli 2008

Fannie och Freddie

Idag tänkte jag ta och fördjupa mig i Fannie Maes och Freddie Macs finansiella bekymmer, och kommentera det jag förstår av nyhetsflödet. Jag tänkte börja med en genomgång av vilka problemen är för att sedan ge mina egna synpunkter.

Både Fannie och Freddie är privata bolåneinstitut vars lån är statsgaranterande. Problemet nu är att företagens samlade aktievärde är alltför litet i förhållande till de fastigheter som företagen har lånat pengar till. Exempelvis så hade Freddie Mac den 31:e mars ett samlat aktiekapital på 16 miljarder dollar samtidigt som de gav ut lån till fastigheter värda mer än 840 miljarder dollar. Systemet fungerade väldigt bra i början av decenniet när fastighetspriserna bara ökade i värde hela tiden, men faller ihop som ett korthus nu när huspriserna har börjat sjunka. Både Fannie och Freddie är tillsammans med Federal Reserve i det här sammanhanget ansvariga för den husbubbla som vi nu ser brista i USA. Eftersom en allt större andel av lånen som Fannie och Freddie garanterar inte blir tillbakabetalda, de har svårt att skaffa kapital och aktiekursen faller som en sten så menar vissa bedömare att företagen i praktiken är insolventa.

Så frågan kommer då om den amerikanska regeringen skall gå in och köpa ut Fannie och Freddie. Ni har säkert hört att den före detta Federal Reserve guvernören William Poole i veckan sa att "företagen är för stora för att gå under". Problemet är bara att om företagen blir nationaliserade, likt Northern Rock i Storbritannien, så kommer USA:s statsskuld i ett slag att fördubblas. Det skulle få förödande konsekvenser för dollarns värde speciellt eftersom räntorna världen över är på väg upp och USA definitivt behöver mindre skuld - inte mer. De japanska, kinesiska och saudiarabiska ägarna av amerikanska statsobligationer skulle helt plötsligt dra sig ur med en kraftigt fallande dollar som resultat.

Så vad händer om markanden får ta hand om Fannie och Freddie och de tillåts att gå i konkurs? Tja, förmodligen så får vi se ett skarpt fall i huspriserna ner till en nivå där vanliga människor faktiskt kan betala för dem.

Fannie och Freddies aktieägare? Tja, synd om dem, men det är inte hälsosamt att i det långa loppet låna pengar av utlänningar för att finansiera ett lands konsumtion. Det kommer till sist att gå upp för det amerikanska folket.

Lars-Georg Bergkvist skriver mer om Fannie Mae och Freddie Mac i Svenska Dagbladet:
http://www.e24.se/samhallsekonomi/varlden/artikel_575615.e24

Ambrose Evans-Pritchard skriver i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?view=DETAILS&grid=&xml=/money/2008/07/12/cndow112.xml

Fler bloggar som skriver är Manligt.se:
http://manligt.wordpress.com/2008/07/11/inse-allvaret/

Det Progressiva USA:
http://www.usablogg.org/2008/07/10/bolanekrisen-forvarras-dramatiskt-i-usa-regeringen-overvager-stodaktion/

Stefan Karlsson:
http://stefanmikarlsson.blogspot.com/2008/07/fannie-mae-freddie-macs-pains-jim.html

Konjunkturbloggen:
http://scbkonjunktur.blogspot.com/2008/07/dise-kursras-fr-amerikanska.html

och Björnbrum:
http://bjornbrum.blogspot.com/2008/06/krugman-om-egnahem-i-usa.html

Inga kommentarer: