torsdag 24 juli 2008

Inflation på danska

Angående den amerikanska bankkrisen så skriver Mish Shedlock en postering som heter Du vet att banksystemet har problem när... och så radar han upp 25 olika skäl. Jag tänker inte gå igenom de alla, men här är ett axplock:

2./ [Finansminister Hank] Paulson säger att listan över de banker som har problem "utgör något som vi kan tackla". Sanningen är den att 90 banker är på problemlistan. Indymac var inte på listan en månad innan de gick under. Hur många fler banker kommer vips att dyka upp där en månad innan de går under?

24./ Det finns ungefär 6,84 biljoner dollar insatta i amerikanska banker. 2,60 biljoner av dem är oförsäkrade. Det finns bara 53 miljarder dollar i FDIC:s kassa som i teorin skall täcka 6,84 biljoner dollar. När Indymac gick under så gick notan på 8 miljarder. Pengar som måste tas ur FDIC:s kassa.

22./ I en serie panikartade räntesänkningar så sänkte Federal Reserve räntan från 5,25% till 2%, vilket var den snabbaste och kraftigaste sänkningen i historien. Ironiskt nog så talade Fed-chefen om farhågor för inflation hela vägen ner. Bernanke kan inte säga sanningen. Det behöver han inte. Hans handlingar säger mer än ord.

Problemen som den amerikanska ekonomin nu står inför, med huspriser i fritt fall, går inte rädda med monetär politik. Att rädda Fannie Mae:s och Freddie Mac:s usla investeringar från att gå under är som att försöka återuppliva liket med hjärtmassage. Det kommer att visa sig vara extremt dyrt och det kommer inte att fungera i det långa loppet. Min egen bedömning är att huspriserna kommer att fortsätta falla ända till oljepriset stabiliserar sig någonstans över 300$ och USA inser att de inte kan köra sitt "Wal-Mart på hjul" mer utan måste investera i övergångslösning till elbilar. Låt Fannie och Freddie och bankerna gå under. Det är en bättre medicin än att ge konstgjord andning till det ekonomiska systemet.

Det är naturligtvis inte bara Federal Reserves ordförande Ben Bernanke som gravt har missuppfattat sitt uppdrag. Via Andreas Bryhn på bloggen Ekonomikommentarer så läser vi att Danmarks Nationalbankschef Nils Bernstein gärna ser 50000 fler arbetslösa i Danmark. Problemet är naturligtvis att folk i allmänhet inte begriper var inflationen kommer ifrån. Hade folket gjort det så skulle de ha bett om Bernsteins huvud på ett fat. Det är Nationalbanken själva som skapar inflationen genom att inte kontrollera penningmängden. Det är Nationalbanken som har expanderat M3-mängden med över 20% det senaste året och det är Nationalbanken som trycker pengar. Att vilja ha fler arbetslösa är ungefär som att säga: "Uha, det går ikke særlig godt det her...och det er egentlig min egen skyld...men jeg ka' ju altid lægge skylden på de arbejdsløse!" Danmark är värd en bättre centralbankschef än så.

Mish Shedlocks postering:
http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2008/07/you-know-banking-system-is-unsound-when.html?ref=patrick.net

TV2-nyhederne om Nils Bernstein:
http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-12040564.html?ss

Ekonomikommentarer skriver mer:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2008/07/riksbankschef-vill-ka-arbetslsheten.html

Bloggen projo's blogg har ett mycket bra inlägg om pengar:
http://projo.se/2008/07/24/valutamonopol/

banjokossan skriver mer om inflation:
http://banjokossan.wordpress.com/2008/07/22/detta-med-inflationen/

Carl Svanberg på bloggen Förnuftets kalla och oresonliga röst:
http://svanberg.wordpress.com/2008/07/23/dagens-last-32/

Jacob Christensen:
http://jacobchristensen.name/2008/07/23/links-for-2008-07-23/

Göran Pettersson:
http://dinledamot.blogspot.com/2008/07/finanspolitik-i-semestertider.html

Carls konsumentblogg skriver om bränslerelaterade prisökningar (som inte är inflation):
http://konsumenter.se/blogg/?p=1194

Monica Green (s) måste skämta. Här säger hon att det var Mona Sahlins och Anne Wibbles besparingar som räddade Sveriges finansiella system 1992 och inte Bankakuten:
http://monicagreen.webblogg.se/2008/july/inte-bara-maud-som-forsoker-svartmala-mona-sa.html

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kul! Jag blev länkad! :)

reflexions of red sa...

Jajamen, jag gillade det du skrev!

Anonym sa...

Ännu roligare! Det skulle vara grymt om jag kunde lista ut hur såna inlänkningar visas i kommentarerna också. Men det kanske är nåt wordpress-skit, vem vet.

Lustigt med danskarna, eller dansken, också. Av någon anledning får jag för mig att riksbankschefer ska vara kompetenta. Fast det kanske är dumheter ;-)

reflexions of red sa...

Ja, det är allvarligt att de inte vet vad de gör när de har så mycket makt. Jag menar, vem fan har valt Stefan Ingves? Ingen!

Anonym sa...

Jag tror att de gick mest på hans mustasch. För den är mäktig! ;-)

reflexions of red sa...

Det ligger något i det du säger-"Helicopter Ben" har ju ett stort jävla skägg!