lördag 19 juli 2008

Kina och Afrika

Alltmedan världen vänder sig mot Peking och OS så vänder sig kineserna i allt större utsträckning emot Afrika för energi och andra råvaror. Det här är oroande eftersom det samtidigt innebär en allt större militarisering av Afrika, ett område som redan tidigare var hemsökt av historiska etniska konflikter. Exempelvis så har Kina långtgående militära avtal med Zimbabwes diktator Robert Mugabe och ett helt fraktfartyg fullt med vapen blev tvunget att vända tillbaka till Peking efter internationella påtryckningar. I ett reportage i The Daily Mail skriver Andrew Malone så här:

Från Nigeria i norr (sic!), till Ekvatorial-Guinea, Gabon och Angola i väster, över Tchad och Sudan i öster och söderöver genom Zambia, Zimbabwe och Mocambique, så har Kina tagit ett kolonialt grepp på kontinenten, ett grepp som Kinas ledande figurer har beslutat är av avgörande betydelse för supermaktens långsiktiga överlevnad.

Malone skriver att under det senaste decenniet så har mer än 750000 kineser flyttat till Afrika, och fler är på väg. Det här får naturligtvis även konsekvenser på världsscenen. För några veckor sedan lade Kina och Ryssland in veton mot FN-organiserade sanktioner mot Zimbabwe.

Problemet är att det inte finns någon tradition av att respektera mänskliga rättigheter i Kina. Det får därför inte komma som någon överraskning att det här är alternativet till den amerikanska hegemonin i världen. Inte nog med att kineserna tar vår olja och driver upp bensinpriset, nu implementerar de kinesiska lagar i Afrika också. Västvärlden borde sätta stopp för den kinesiska expansionen!

Andrew Malones artikel i The Daily Mail:

http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1036105/How-Chinas-taking-Africa-West-VERY-worried.html

I dagens The Daily Telegraph fortsätter Mick Brown sitt porträtt av USA och Kina. Idag handlar det om Peking och OS. En artikel väl värd att läsas:

http://www.telegraph.co.uk/portal/main.jhtml?xml=/portal/2008/07/19/sm_america19.xml

Jim Fallows bloggar från Peking:

http://jamesfallows.theatlantic.com/archives/2008/07/everything_changes_tomorrow.php

liksom Mats Larsson på Expressen:

http://blogg.expressen.se/kina/entry.jsp?messid=395958

fler aktuella bloggar om Kina är Mickey J Barczyk:

http://mj.barczyk.se/blog/2987/kina-bygger-tva-nya-kolkraftverk-i-veckan

Jag är Nadja:

http://jagarnadja.blogspot.com/2008/07/nomadliv-och-shopping-i-ulan-bator.html

Germania:

http://germaniablogg.wordpress.com/2008/07/19/kinas-metoder-ett-foredome-for-klimatalarmister/

Betraktelser från omvärlden:

http://iutlandet.blogspot.com/2008/07/kineser-i-sverige.html

Inga kommentarer: