torsdag 3 juli 2008

Idioterna på Riksbanken

Det här är i och för sig en gammal nyhet, men tål ändå att tänkas på. I september 2004 skrev den dåvarande riksbankschefen Lars Heikensten under ett EU-direktiv om att få sälja 60 ton av riksbankens guldreserver. Skälet var som det så fint hette "att diversifiera risken och köpa mindre riskabla värdepapper (sic!) i stället". Finansministern hette då Bosse Ringholm om jag inte missminner mig.

I februari det året stod guldet i 405$ unset. Senast jag kollade så stod det i 932$ unset. Riksbanken har alltså gått miste om en herrans massa pengar och Bosse Ringholm och Lars Heikensten är direkt ansvariga. När ska makroekonomerna och politikerna fatta att guld är pengar på ett helt annat sätt än de Musse Pigg-sedlar vi betalar med i affären? Står det i platsannonserna för jobben till riksbanken "att ett krav är att de sökande skall sakna all fundamental kunskap om hur det monetära systemet fungerar"? Efter att ha lyssnat på Ekoredaktionens inslag från i januari så undrar jag om så inte är fallet.

Ekoredaktionens reportage om guldförsäljningen:
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1820070

Bloggar som skriver om det här är Mr. Mekong:
http://mrmekong.blogspot.com/2008/06/guldets-vrde-varar.html

och Jinge:
http://jinge.se/index.php/allmant/regeringen-stjal-60-miljarder-framfor-vara-ogon.htm

och andra bloggare om Riksbanken är Fröken Prym:
http://frokenprym.blogg.se/2008/july/rantehojning.html

Per Penning:
http://perpenning.blogspot.com/2008/07/lk-p-laxen.html

flavianopolis:
http://flavianopolis.blogspot.com/2008/06/mac-roekonomi-juni-2008.html

och Danne Nordling står för dagens andra fel när han säger att "Fackets gny orsakade räntehöjningen" - Nej, nej, nej, det var Riksbanken som ökade penningmängden och skapade inflationen själv:
http://danne-nordling.blogspot.com/2008/07/fackets-gny-orsakade-rntehjningen.html

Inga kommentarer: