fredag 31 oktober 2008

Vem bär skulden till finanskrisen?

I en artikel i Huffington Post så berättar Kevin Phillips om hur president Bushs val av två marodörer, Hank Paulson som finansminister och Ben Bernanke som centralbankschef, har bidragit till den nuvarande finanskrisen. Phillips, som har ett förflutet som rådgivare till president Nixon har relativt nyligen gett ut boken Bad Money: Reckless Finance, Failed Politics and the Global Crisis of American Capitalism. Han skriver så här om finanskrisen, "räddningspaketen" och risken för framtida inflation:

Ekonomerna på [det amerikanska] finansdepartementet har sagt att det inte finns någon anledning till oro. Den biljon dollar som pumpas in det finansiella systemet är inte inflationär eftersom dess effekt kommer att förloras i 2008 års deflation. Bara svada från experter som inte har haft rätt om någonting de senaste åren.

Eftersom Hank Paulson tidigare var VD för Goldman Sachs och tjänade grova pengar på ABC-soppan av finansiella derivat så är det naturligtvis enkelt att lägga skulden på honom. Det missar dock det enkla faktum att grunden till att derivaten uppstod var lättvindig monetär politik från den amerikanska centralbanken. Paulson och hans kompisar på Wall Street tjänade förvisso pengar, men han var ett symptom på sjukan och inte en orsak.

Å andra sidan har vi Ben Bernanke som har varit en aktiv del av Federal Reserves styrelse sedan 2002. Han har haft en betydligt aktivare roll i skapandet av husbubblan än vad Paulson har haft. Om vi nu skall peka fingrar så är det Bernanke och hans företrädare Alan Greenspan som skall beskyllas. De var ansvariga för den lättvindiga amerikanska penningpolitiken under början av 00-talet och borde ha haft förstånd nog att höja räntan när huspriserna sköt i höjden.

Kevin Phillips artikel i Huffington Post:
http://www.huffingtonpost.com/kevin-phillips/the-new-hooverites_b_138547.html

Mer om Ben Bernanke hos Kulturbloggen:
http://kulturbloggen.com/?p=3603

Marknadsliberalen skriver mer om Fed:s räntesänkning:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5280260

Mr Mekong analyserar och når ungefär samma slutsatser som undertecknad:
http://mrmekong.blogspot.com/2008/10/apokalypsens-fyra-ryttare.html

Mitt i steget:
http://mitt-i-steget.blogspot.com/2008/10/when-will-they-ever-learn.html

och Klotband:
http://klotband.wordpress.com/2008/10/18/citatmaskinen-jim-rogers/

Inga kommentarer: