tisdag 28 oktober 2008

Ett skepp kommer lastat...

I den här intervjun på Bloomberg talar Peter Schiff om nyttan av att minimera statens betydelse i ekonomin, av att hushållen sparar och om de negativa effekterna av att låna pengar. Jag vet inte vad kvinnan heter som intervjuar honom, men vid en del tillfällen så låter hon faktiskt som en skolfröken som talar till en ouppfostrad skolpojke. Det blir faktiskt roligt när hon säger:

-Du var mig en muntergök!

Om vi lämnar de komiska delarna åt sidan och fokuserar på det som Schiff säger så är det faktiskt inte så dumt. Eftersom våra ekonomier i en snar framtid kommer att få väldigt svårt att växa så är det bäst om vi lämnar det nuvarande kreditbaserade systemet med papperspengar bakom oss. I stället får vi tänka oss någon form av koppling till guld eller silver. Det allra bästa vore självklart att betala med silver eller guldmynt i affären, men om staten säger att nu är era pengar värda si och så många gram guld eller silver så är jag fortfarande nöjd. Både statens och privatpersoners utgifter måste då också gå ned. Folk måste plötsligt betala för att handla och kan inte längre låna pengar ad libitum.

Det låter som en underbar idé.

Intervjun med Peter Schiff:
http://www.bloomberg.com/avp/avp.htm?N=av&T=Schiff%20Says%20Fed%20Should%20Raise%20Rates%2C%20Sees%20Dollar%20Risk&clipSRC=mms://media2.bloomberg.com/cache/vCtmIO.95s6Y.asf

Mer om Peter Schiff på Stox:
http://stox.santida.se/?p=144

och på The Peter Rost Blog:
http://peterrost.blogspot.com/2008/10/why-was-our-government-surprised-or.html

Axess-blogg skriver mer om Schiff:
http://www.axess.se/web/discussion.nsf/0/D5EBE840EE8C144BC12574DC00333A49

Stefan Karlsson skriver också om Schiff:
http://stefanmikarlsson.blogspot.com/2008/10/stop-paying-mortgage-payments.html

Liksom Den hälsosamme ekonomisten:
http://ekonomismen.blogspot.com/2008/10/varfr-inte-frbjuda-banker.html

Inga kommentarer: