tisdag 7 oktober 2008

Allmän helgdag?

Chris Martenson heter en amerikan som verkligen förstår vilka problem vi står inför både med Peak Oil och vårt valutasystem. Jag har skrivit tidigare om hans Crash Program som är en serie varmt rekommenderade föreläsningar om vårt kreditbaserade valutasystem och som också berör Peak Oil problematiken. I en intervju med Jason Bradford på Global Public Media och KZYX lägger han ut texten om den nuvarande finanskrisen, hur vi kom hit och vad som kommer att hända närmast.

Utan att skriva alltför långrandigt om orsakerna till finanskrisen så vill jag istället fokusera på vad Martenson säger om den närmaste framtiden. Han lägger skulden för krisen på bubblor i IT-branschen och i fastighetsmarknaden som har varit direkt kopplade till hur valutasystemet är uppbyggt. Eftersom systemet kräver ständig ekonomisk tillväxt för att fungera och fundamentet för den tillväxten, olja, har nått en produktionsplatå så var ett sammanbrott i det finansiella systemet högst sannolikt.

Problemen manifesteras särskilt i den 500 biljoner dollar stora derivatmarknaden som har vuxit till ett jättelikt monster under senare år. Martenson drar fram ett exempel med Fannie Mae, det stora amerikanska bolåneinstitutet. När de skulle redovisa sitt resultat för 2004 så krävdes det 1500 experter i 18 månader att reda ut all bokföring kring deras exponering till derivatmarknaden. Det skall tilläggas att det hela skedde i en lugn period på börsen - hur det ser ut nu vill jag inte ens tänka på. Det här resonemanget för Martenson till slutsatsen att det finns en 50% chans att staten innan året är slut deklarerar att nu håller bankerna stängt i två veckor så att de kan reda ut sina affärer. Hur många av bankerna tror ni öppnar igen efter en sådan pådyvlad semester?

Chris Martenson talar med Jason Bradford:
http://globalpublicmedia.com/reality_report_chris_martenson_on_the_current_financial_crisis

Chris Martensons hemsida:
http://www.chrismartenson.com/

Niall Ferguson liknar den nuvarande krisen med Den Stora Depressionen:
http://www.time.com/time/business/article/0,8599,1846450,00.html

Joakim Hörsing skriver om derivatmarknaden:
http://joakimhorsing.wordpress.com/2008/10/07/den-finansiella-krisen-varldens-undergang/

liksom Utsikt från höjden:
http://utsiktfranhojden.wordpress.com/2008/10/06/vem-fel-ar-den-ekonomiska-krisen-inte-bushs-i-alla-fall/

och Klirr-i-kassan:
http://klirr-i-kassan.blogspot.com/2008/10/blankning-det-r-mycket-som-r-konstigt.html

Mer om Niall Ferguson hos Jonatan Forsberg:
http://www.jonatanforsberg.net/2008/04/empire-how-britain-made-modern-world-by.html

2 kommentarer:

Charlie sa...

Tack för ett intressant inlägg och för länkningen.

mvh Charlie

red sa...

Charlie,

Så länge du fortsätter att skriva bra inlägg så fortsätter jag att länka.