fredag 10 oktober 2008

Vägen mot vågen

Brad DeLong var ekonomisk rådgivare till president Clinton och numera professor i ekonomi vid Berkeley universitetet i Kalifornien. Det han säger är inte intressant för att jag håller med honom utan därför att det han säger i hög mån speglar tänkandet i den amerikanska centralbanken och finansdepartementet. Han gav i dagarna ut en artikel i VoxEU där han talar för global expansion av det monetära systemet i ett försök att styra undan den värsta finanskrisen.

Det som är häpnadsväckande med hans synpunkter är oförmågan att se att en sådan global räddningsaktion kommer till priset av inflation. I ett försök att avvärja den värsta krisen i penningmarknaden så gick den amerikanska centralbanken i veckan ut och sa att den t.o.m. kommer att köpa upp kommersiella papper. För varje dag kommer vi närmare ett läge där centralbankerna börjar använda pengapressarna till att betala av sina statsskulder.

I dessa tider av finansoro så är det viktigt att komma ihåg att det inte finns någon medelväg mellan en vanlig deflationär recession och en inflationär. Vägen som de styrande i USA har valt är den inflationära och inflationsvågen kommer förr eller senare att skölja över oss. Sedan kan man alltid hålla med DeLong om att det inte var den här finanskrisen som vi hade väntat oss, men vem vet vad som lurar bakom nästa hörn?

Brad DeLongs artikel:
http://delong.typepad.com/sdj/2008/10/as-paul-krugman.html

Mer om Brad DeLong hos Jacob Christensen:
http://jacobchristensen.name/2008/10/05/links-for-2008-10-05/

Ekonomikommentarer skriver mer om finanskrisen:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2008/10/tillbaka-till-1930-talet.html

liksom Angie Roger:
http://angelaroger.blogspot.com/2008/10/p-grnsen.html

Mikael Andersson:
http://mikaelandersson.nu/2008/10/10/just-nu-borskrisen/

och Finansmamman:
http://finansmamman.blogspot.com/2008/10/finanskrisen-tilltar.html

Inga kommentarer: