lördag 18 oktober 2008

I Nationens intresse

Med anledning av den senaste uppgången i oljepriset så skriver Energy Security Leadership Council en rapport som handlar om de strategiska konsekvenserna av USA:s enorma oljeberoende. Rapporten, som är skriven av demokrater och republikaner tillsammans, har på sin författarlista en lång rad kända namn från både militären och det amerikanska näringslivet. Författarna varnar bl. a. för hur enormt sårbara det amerikanska samhället är för minsta lilla avbrott i tillförseln av olja, och hur flera olika länder och terrororganisationer har som uttalat mål att hindra flödet av olja till USA. Rapporten ger en serie rekommendationer till den tillträdande presidenten:

1./ Elektrifiera transportsystemet. Det som författarna främst talar om här är att elektrifiera bilparken. Som det är nu så för varje för varje 100 km som amerikanerna reser så använder de bilen till 88 km och de flyger 10 km. I överskådlig framtid kommer USA att vara beroende av bilen. Senator Obama har bland annat talat om att sätta press på bilindustrin att ta fram en plug-in hybrid till 2015, vilket skulle vara en mycket bra åtgärd.

2./ USA:s elektriska system är nedslitet och behöver rustas upp.

3./ Reformera Biobränsleprogrammet. Rapportförfattarna inser att det är omöjligt att både växa majs till bränsle och att föda befolkningen samtidigt. Därför föreslår de massiva forskningsanslag på att få fram nästa generation förnyelsebara energi samt att avskaffa tullarna på importerad etanol från Brasilien.

4./ Borra efter ny inhemsk olja. Som det är nu så är det förbjudet enligt lag att borra utanför Kalifornien och på Östkusten. Artikelförfattarna vill ändra på detta.

5./ Författarna förespråkar en massiv satsning på förnyelsebar energi. Helst vill de se en gradvis ökning upp till 30 miljarder dollar året. (I parentes kan det nämnas att IT-branschen pumpade in ungefär 80 miljarder dollar om året i slutet av 1990-talet för att utveckla Internet).

6./ Den sjätte punkten är tämligen uppenbar: Att spara energi genom att införa bränslesparande åtgärder.

7./ Att ta hand om de globala problem som energianvändningen för med sig. Bland annat utveckla samarbete med Kina om att fånga in CO2 från deras många och smutsiga kolkraftverk.

När oljepriset kryper upp som det gjorde i somras så måste det fungera som en signal till våra folkvalda politiker att ta problematiken med energin på allvar. Enligt BP:s Statistical Review från 2008 så USA importerar mer än 60% av sin olja medan EU + Norge ligger ännu risigare till eftersom vi importerar 67%. Dessutom så kommer nästan hälften av denna import från ett allt auktoritärare Ryssland som med all önskvärd tydlighet har visat att hon inte drar sig för att använda energin som vapen för att få som hon vill. Det amerikanska etablissemanget är kanske fullt upptaget med allehanda finanskriser men det är ändå glädjande att det fortfarande kan spotta ur sig sådana här rapporter. Finns det något liknande i Sveriges och EU:s pipeliner tro?

Energy Security Leadership Council:s rapport A National Strategy On Energy Security:
http://www.secureenergy.org/files/files/936_Recommendations_2008.pdf

Jim Puplava talar mer om rapporten i hans Financial Sense:
http://www.netcastdaily.com/broadcast/fsn2008-1018-3b.mp3

Kjell Aleklett skriver om framtidens bilar:
http://aleklett.wordpress.com/2008/10/16/satsning-pa-fordonsforskning/

Mer om en av rapportens författare John Abizaid på Kommunisternas blogg:
http://www.skp.se/blogg/2008/10/13/blir-det-krig/

Cornucopia? skriver om aktieutdelning och förnyelsebar energi:
http://cornubot.blogspot.com/2008/10/dividends-dont-lie.html

Morfars blogg om EU:s planer på att minska förbruket av fossila bränslen:
http://pokjellberg.blogspot.com/2008/10/eu-oense-om-klimatmlen.html

Gröna Realisten serverar Kärnkraftsnytt:
http://gronarealisten.blogg.se/2008/october/lite-karnkraftsnytt.html

Steve Lando skriver dikter om Finanskrisen (kolla också in vad han skriver i kommentarsfältet nedanför):
http://stevelando.blogspot.com/2008/10/mouvement-social-rvolutionnaire.html

Ekonomikommentarer kommer med ett inlägg i debatten om huruvida staten skall lägga sig i marknadens agerande eller ej:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2008/10/mer-om-kreditkrisens-rtter.html

Inga kommentarer: