torsdag 16 oktober 2008

Mysteriet med det försvunna heroinet

Matt Savinar på LifeAfterTheOilCrash har hittat ett intressant blogginlägg om en kraftig minskning av herointrafiken från Afghanistan till världens marknader. Nu är jag inte rätt man att bedöma riktigheten i hans uppgifter, men enligt Matt så är den illegala drogindustrin världens tredje största efter energi och vapen. De mest lönsamma drogerna är sedan kokain och heroin och de drar tillsammans in 600 miljoner dollar om året.

Lejonparten av de här pengarna blir sedan tvättade och återinjicerade i det västerländska bankväsendet. Det finns ingen anledning att tro att knarksmugglare skulle vara bättre på att placerare än andra. Drogbaronerna har placerat sina pengar på exakt samma ställen som alla andra extremt rika människor: I investmentbankerna på Wall Street.

Enligt bloggaren Mark Eaton på BBC så beräknar FN:s organ för narkotikabekämpning, UNDOC,
att den totala opiumskörden i år uppgår till 7700 ton. Samtidigt så är efterfrågan bara 3500 ton vilket ger ett överskott på 4200 ton. Eftersom flera länder nu också rapporterar om heroinbrist så är frågan: Vart har allt heroin tagit vägen? Eaton ger två förslag:

1./ Att repressiva länder som Ryssland och Iran har en kraftigt ökande andel sprutnarkomaner och inte vill tala öppet om detta. Eaton säger att möjligheten är mindre trolig.

2./ Att någon eller några kriminella nätverk medvetet undanhåller heroinet. Den sista möjligheten är den mest troliga och också Eatons favorit.

Så frågan som dyker upp är naturligtvis varför de kriminella nätverken vill undanhålla mer än 50% av världens opiumproduktion just nu? Min egen teori är att dessa maffiaorganisationer bidar sin tid tills hjulen på Wall Street börjar snurra igen och investerare återigen börjar tjäna pengar. Enkelt uttryckt så försvinner ungefär 10% om dagen av drogbaronernas samlade förmögenhet vilket naturligtvis bara kan fortsätta en kortare period. Eftersom finanskrisen är långt ifrån över så kan det innebära en närmast olidlig väntan för alla sprutnarkomaner som längtar efter (bara en sista) heroininjektion.

Matt Savinars Life After The Oil Crash från 081016:
http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Archives2008/October16.html

Mark Eaton's UK:s postering:
http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/markeaston/2008/10/map_of_the_week_the_mystery_of.html

FN-organet UNODC:s rapport över Afghanistans opiumproduktion 2008:
http://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/ExSum25August-standard.pdf

Mer om heroin hos Dog News:
http://blogg.aftonbladet.se/11171/perma/983225/

liksom Bryntes betraktelser:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5028112

och Tårar som aldrig tar slut!!:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5015853

Steve Lando skriver om andra psykiska besvär i finanskrisens spår:
http://stevelando.blogspot.com/2008/10/materialismens-mnniskosyn.html

Kjell Aleklett skriver om världens oljeproduktion i ljuset av invasionen av Irak:
http://aleklett.wordpress.com/2008/10/13/%e2%80%9dliten-tuva-stjalper-ofta-stort-lass%e2%80%9d/

och A. Mikael Eriksson skriver om Iran och Israel:
http://amikaeleriksson.blogspot.com/2008/10/smutsig-bomb-mot-israel.html

2 kommentarer:

Steve Lando sa...

ja jag vet inte heller något om validiteten om påståendena, men en intressant vinkling blir det, om man vänder på det, om varför det blir en finanskris:)

red sa...

Jag vet inte om det aer orsak eller verkan till finanskrisen. Personligen lutar jag nog mer mot det senare. Hur som helst saa blir det till en negativ spiral som till sist foeder sig sjaelv.