lördag 1 november 2008

Att tömma blodomloppet

Richard Loomis är både grundare och chefredaktör för tidsskriften World Energy. Här intervjuar han investmentbankiren Matthew Simmons om finanskrisen, om bensinbrist i USA och om USA:s energisituation i allmänhet. Nu talar Simmons givetvis utifrån ett amerikanskt perspektiv, och även om han har rätt i väldigt mycket så är han ibland alltför alarmerande.
För de av oss som har följt vad han har sagt de senaste tre åren vet att några av de saker som han säger skall tas med en nypa salt.

Simmons berättar om ett fat oljas resa från oljekällan i Mellanöstern till den färdiga produkten, bensin, som kan användas av den amerikanska konsumenten. Simmons talar i medicinska termer om att "tömma systemet på blod" och om bensinbristen som en "TBC-infektion", d.v.s. något som kan åtgärdas med rätt mediciner. Energisituationen i allmänhet karaktäriserar han däremot som en "cancerpatient i livets slutskede", d.v.s. där inga mediciner hjälper. Han säger vidare att de bägge är klart väsensskilda och inte skall förväxlas.

Sedan är det intressant att se att Simmons lägger skulden för finanskrisen på klipparna på Wall Street och på undermålig reglering från statens sida. Som jag diskuterade igår så förtjänar alla de bonusar som topparna på Wall Street har roffat åt sig allmänhetens upprördhet, men de är inte roten till de onda utan ett symptom. Lägg i stället skulden där den hör hemma - hos alltför lättvindig penningpolitik från den amerikanska centralbankens sida.

Eftersom jag inte har någon aning om detaljerna i USA:s infrastruktur kring bensin och raffinaderier så är det självklart svårt att bedöma sanningshalten i det Simmons säger. Vi får därför ta det som ett inlägg i den amerikanska energidebatten. Simmons är dock alltid värd att lyssna på.

Richard Loomis intervju med Matthew Simmons (jag lyckades till sist ladda ned intervjun med Real Player):
http://worldenergysource.com/wetv/financialcrisis/index.cfm

Mer om Matthew Simmons på Ljungbergs blogg:
http://ljungbergsblogg.blogspot.com/2008/10/den-perfekta-stormen-3.html

och Arbetarens klimatblogg:
http://www.arbetaren.se/klimatblogg/2008/10/01/bbc-om-oljetoppen/

Mer om bensinbrist hos Cold Lazarus:
http://coldlazarus.blogspot.com/2008/10/bananarepublikaner.html

liksom Finansmannen:
http://www.finansmannen.se/2008/09/30/bensinbristen/

och Cornucopia har en intressant YouTube-video på sin sida:
http://cornubot.blogspot.com/2008/09/bensinbrist-i-usa.html

Inga kommentarer: