söndag 30 november 2008

OPEC-mötet

OPEC-länderna träffades i helgen i Kairo utan att kunna enas om en sänkning i oljeproduktionen. Iran har talat om att oljemarknaderna har 2 miljoner fat för mycket om dagen. Det som länderna kunde komma överrens om var ett riktpris på 75 US$ för ett fat olja. Problemet är att OPEC-länderna behöver intäkterna för att överhuvudtaget kunna finansiera sina budgetar. Enligt en artikel på Bloomberg så ber OPEC t.o.m. utomstående länder som Ryssland och Norge om hjälp för att dra ned på deras produktion i stället.

Det finns två länder som kan dra ner på oljeproduktionen utan att det skadar den egna ekonomin alltför mycket: Saudiarabien och Ryssland. Saudiarabien är naturligtvis ett väldigt ostabilt land med en väldigt ostabil regering, men USA:s politik i Mellanöstern har fört det med sig att Saudiarabiens Kung Abdullah står på vår sida. Naturligtvis så har USA ett intresse av ett lägre oljepris - speciellt nu med de allvarliga finansiella bekymren. Vi får därför räkna med att USA har spelat med i bakgrunden i Kairo.

Ryssland är dock en helt annan historia. Deras oljeproduktion nådde ett andra maximum i början av året. Sedan dess har produktionen fallit. Den första peaken kom redan på 1980-talet och sedan föll produktionen som en sten när Sovjetunionen gick under. Ryssland har sedan dess investerat i ny oljeproduktion och lyckades öka produktionen helt fram till 2008 - även om nivåerna är lägre än vad de var på 1980-talet. Ryssland är ett oberäkneligt kort som man inte vet var man har och som inte har tvekat att använda energivapnet för att få som de vill.

Det må vara sant att OPEC-länderna helt har förlorat förmågan att kunna styra priset när efterfrågan är större än utbudet. OPEC-länderna har kvoter för hur mycket olja som de olika länderna får pumpa upp och sälja. De här kvoterna efterlevs inte särskilt väl vilket har lett flera bedömare till att dödförklara OPEC, men om det nu är sant att världen producerar för mycket olja så återvänder prissättningsmakten till kartellen. Vi köpare sitter då i rävsaxen, och vi måste helt enkelt blidka Rysslands och oljesheikernas nycker igen.

Artikeln på Bloomberg:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aJWUVURs.PKo&refer=home

AFP-telegram om hur Iran betraktar oljemarknaden:
http://news.yahoo.com/s/afp/20081130/wl_mideast_afp/iranenergyoilopec

AFP-telegram om den saudiske kungen:
http://news.yahoo.com/s/afp/20081129/wl_mideast_afp/opecoilsaudi

Fler bloggare om OPEC är JohanNorberg.Net:
http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=11&year=2008#2986

Fler bloggare om Ryssland är diVERse:
http://www.kniivila.net/2008/balansgang-mellan-bryssel-och-moskva/

Fler bloggare om fossila bränslen är UD/RK-samhällsdebatt:
http://uddebatt.wordpress.com/2008/11/25/wind-power-exposed-the-renewable-energy-source-is-expensive-unreliable-and-won%e2%80%99t-save-natural-gas-%e2%80%93-and-emits-more-co2-than-thought/

Stockholm enligt Ankersjö:
http://perankersjo.blogspot.com/2008/11/bra-krnkraftsbesked-av-maud.html

Stimulansbloggen om könsperspektiv på bilvalet:
http://www.stimulans.se/2008/11/vw-mans-world.php

Inga kommentarer: