lördag 15 november 2008

Skuld och kredit

I en artikel i The Atlantic Monthly skriver Virginia Postrel om hur krediter främst gynnar den fattigaste delen av samhället och att väldigt få människor tar på sig skulder som de inte har råd med. Hon skriver:

Dagens konsumentkredit är flexibel, behändig, opersonlig och - när vi tar bort bil och huslån - till stor del utan säkerhet. Med ett kreditkort så kan man hyra en 40000$ bil, köpa varor och tjänster på nätet från främlingar, finansiera affärsverksamheter, finansiera ekonomin medan man letar efter arbete, köpa en bröllopsklänning för 5000$ eller en 10 cents fotokopia - allt utan att presentera några dokument eller förklaringar.

Självklart så är det behändigt att ha ett kreditkort, och mångas liv har naturligtvis underlättats av en lättvindig penningpolitik, men jag vill ändå säga att nackdelarna överväger fördelarna. Den nuvarande finanskrisens orsaker är exempelvis att den amerikanske konsumenten under alltför lång tid har lånat för mycket och sparat för litet. Dessutom så har kreditkortbolagen inte behållit skulden i sina balansräkningar utan skulderna har styckats upp och sålts vidare - precis som med Subprimelånen. Enligt Dealogic, en fristående konsult inom finansvärlden, så har marknaden för lån av det här slaget sjunkit från 50 miljarder till 500 miljoner dollar på ett år.

Vad den österrikiska skolan av ekonomer säger om affärsklimatet är att det är cykliskt. Boomer skapas av centralbanker som inflaterar penningmängden och de extra pengarna går in i investeringar som inte är hälsosamma. Den nuvarande boomen har dessutom förlängts av att kinesiska varor har svämmat över våra ekonomier och hållit prisökningstakten nere och på så vis maskerat inflationen. På en sådan boom så följer en krasch där det ekonomiska systemet tar hand om sina dåliga investeringar och gör sig av med dem. Lösningen på problemet är därför att 1./ likvidera skulden, 2./ öka sparandet och 3./ öka investeringarna. Så kan systemet förnya sig själv och börja på ny kula.

Självklart så skulle ett sådant ekonomiskt system vara hjälpt av en valuta backad av guld eller silver. Det är kanske inte omöjligt att ett principbeslut om detta fattas i dag på G20-toppmötet i Washington där ledarna för den industrialiserade världen träffas. Vi får i alla fall hoppas på det.

Virginia Postrels artikel i The Atlantic Monthly:
http://www.theatlantic.com/doc/200811/debt

Doug Noland skriver på The Prudent Bear:
http://www.prudentbear.com/index.php/commentary/creditbubblebulletin?art_id=10151

Krassimir Petrov skriver på Financial Sense:
http://www.financialsense.com/editorials/petrov/2008/1110.html

Mer om kreditkort hos Criss en drömmare:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5650028

ME räknar amerikanernas:
http://blogg.aftonbladet.se/17339/perma/1019822/

Jonny Elofsson designar websidor om:
http://www.jonnyelofsson.se/crazy-november-dag-3-betala-med-kredit/

under solen säger att hon är ett vandrande:
http://malinrocaahlgren.blogspot.com/2008/11/sakta-men-skert-ter-den-upp-mig.html

och Civilingenjören P Johansson har problem att ta ut pengar på sitt:
http://civing.wordpress.com/2008/11/12/ingen-utlandsk-valuta-at-utlanningar/

Inga kommentarer: