måndag 24 november 2008

Stimulanspaket och social oro

Hur nära Kina är totalt kaos är tydligt illustrerat i en artikel i kanadensiska Windsor Star. Nu är medierapporteringen om händelser i Kina givetvis bristfällig och förknippad med en lång rad felkällor, men artikelförfattaren, Ian Ransom, beskriver oroligheter i Gansu-provinsen där 1,8 miljoner människor blev hemlösa i jordbävningen i Sichuan i maj så man blir mörkrädd. Flera andra rapporter talar om den nuvarande lågkonjunkturen som huvudskälet till oroligheterna.

Samtidigt så läser vi att Kinas osläckliga törst för olja håller på att mattas av. De första nio månaderna i år så har efterfrågan bara ökat med 50000 fat om dagen. För att sätta det här i perspektiv så ökade Kinas efterfrågan med 6,2% om året mellan 1997 och 2007. Nu har länder i tredje världen en BNP-utveckling som i stort sett slaviskt följer oljekonsumtionen, vilket betyder att Kina måste räkna med en mycket lägre tillväxt i år än förra året. Tillväxten blir långt under de 8% som den kinesiska regeringen har satt upp som minimum för att dra folk från landsygden och samtidigt garantera social stabilitet.

De kinesiska ledarna har, i likhet med västvärldens ledare, tagit på sig spenderbyxorna och beslutade för ett par veckor sedan om ett stimulanspaket om 4 biljoner yuan (ungefär 4 biljoner Svenska Kronor). Huvudsyftet med stimulanspaketet är att sätta fart på ekonomin och högre ekonomisk aktivitet leder till ökat oljeförbruk. Kinas begynnande törst på olja kommer snart att stöta ihop med västvärldens direkt symbiotiska beroende. Även om strategierna lyckas och ekonomierna återhämtar sig så kommer de bara hjälpligt att kunna ta sig ur lågkonjunkturen innan nästa kris kommer över oss.

Artikeln i Windsor Star:
http://www.canada.com/windsorstar/news/story.html?id=fce91649-b3ad-458a-bce9-ed4e7bd4a654

Peak oil review (081124):
http://www.energybulletin.net/node/47309

Fler bloggar om lågkonjunkturer/recessioner är Flute-tankar:
http://flutetankar.blogspot.com/2008/11/mrkt-2009.html

Kajsa Borgnäs:
http://kajsaborgnas.blogspot.com/2008/11/om-finanskrisen-i-obs-p1.html

Jonas Morian:
http://promemorian.blogspot.com/2008/11/blockpolitiken-och-alternativen.html

Republikens röst i Kungariket talar sig varm för diverse stimulanspaket:
http://hakansblogg.se/2008/11/24/obamas-new-deal/

när Göran Pettersson talar om faran:
http://dinledamot.blogspot.com/2008/11/varning-fr-finansiell-baksmlla.html

Inga kommentarer: