måndag 3 november 2008

Val i USA

Eftersom det är presidentval i USA i morgon så får jag än en gång säga att jag föredrar Barack Obama. Även om han tycker att skattehöjningar är bra så är han ändå den av de bägge kandidaterna som har den bästa synen på energi. "Av det som Obama säger så verkar ungefär 50% vara hyfsade förslag medan högst 10% av det som McCain säger verkar vara bra", sa Matt Simmons i intervjun med Richard Loomis som jag länkade till häromdagen.

För att skriva ett par ord om ekonomin så är jag itudelad i mina åsikter. De massiva stimulansåtgärder som en nyvald president Obama kommer att föreslå är förutbestämda att misslyckas. Budgetunderskottet, statsskulden och åtaganden i sjukvårdssektorn är bara några av de enorma utmaningar som kommer att vila på presidentens axlar. Av de två olika alternativen så föredrar jag ändå Obamas expansiva och beräknande syn på ekonomin. Med en president McCain vid rodret som tror än mer på snabba lösningar än den nuvarande presidenten så skulle det gå än snabbare utför med USA.

Utrikespolitiskt verkar Obama också vilja behålla Robert Gates som försvarsminister. Det är det bästa som kan hända för Irak och Mellanöstern. Obama har också en klart avgjord tidsplan för när USA skall dra sig tillbaka från Irak. Sedan har vi naturligtvis det faktum att Obama är på väg att bli den förste presidenten med svart blod i ådrorna. Mycket har sagts och skrivits om detta, och jag skall inte upprepa allt, men det känns verkligen i luften att historia är på väg att skrivas. Utmaningarna som USA står inför är enorma, men Barack Obama är i alla fall en trovärdig kandidat till presidentposten i Amerikas Förenta Stater.

Andrew Sullivan skriver mer om Barack Obama i The Sunday Times:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/us_elections/article5061437.ece
Svenska bloggar om Obama är Kulturbloggen:
http://kulturbloggen.com/?p=3882

Tommys tankar:
http://rydfeldt.blogspot.com/2008/11/jordskredseger-p-gng-fr-obama.html

Klotband:
http://klotband.wordpress.com/2008/11/03/valkommen-till-jobbet-mr-president/

Inspirone:
http://inspirone.wordpress.com/2008/11/03/b-obama/

och André Assarsson skriver om svenska medier och Obama:
http://assarsson.wordpress.com/2008/11/03/svensk-media-ar-neutral/

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sympatiserar med det mesta som du skriver och undrar varför jag inte läst mer tidigare. I blogghuvudet uppger du dig visserligen vara i huvudsak intresserad av musik, film, teater och mat, och det tycks mig vara lite vilseledande. Tror att vi har mycket gemensamt vad gäller energin, men jag är också intresserad av mat och musik, men mer litteraturän teater. Återkommer.

reflexions of red sa...

Tack för de vänliga orden. Det är alltid kul när trafiken till bloggen stiger. Själva frågan är dock mångfaldigt viktigare än personlig berömmelse.