måndag 17 november 2008

Papperspengar och guld

I en artikel i The Guardian står det att läsa att Iran har växlat in en stor del av sina dollarreserver till guld. Eftersom jag är litet konspiratoriskt lagd så kan jag inte låta bli att fundera på vad det betyder. Det står relativt klart för de flesta bedömare att vårt nuvarande monetära system är dödsdömt eftersom dollarn troligen inte kommer att överleva de påfrestningar som den står inför.

USA har en statsskuld på närmare 8 biljoner dollar och årligt handelsundeskott i storleksordningen 650 miljarder dollar. Irakkriget redovisas inte den vanliga balansräkningen utan svävar ovan den övriga skulden som ett stort svart moln. Den amerikanska centralbankens balansräkning ökade förra veckan med 142 miljarder dollar och har de senaste nio veckorna ökat med 1,31 biljoner dollar. Bedömare anser att deras samlade balansräkning kommer att uppgå till 3 biljoner dollar i slutet av året. Det enda sättet att kunna finansiera ett sådant underskott är att använda sedelpressarna och hyperinflatera valutan.

En sådan utveckling ses naturligtvis inte med blida ögon av länderna som har stora dollarreserver. De oljeexporterande länderna plus Kina, Indien och Japan skulle direkt förlora på en sådan utveckling när deras dollarreserver helt plötsligt blir värdelösa. Därför är jag säker på att de funderar på att knyta sina valutor till guld eller silver. Problemet är att de inte kan dumpa alla deras dollarreserver på en gång eftersom då skulle dollarn sjunka som en sten. En gradvis övergång till ett system med guld eller silver är därför det troliga.

Såg vi första steget i en sådan utveckling i helgen?

Artikeln i The Guardian:
http://www.guardian.co.uk/business/feedarticle/8025778

Prof. Krassimir Petrov talar om guld i Stockholm:
http://video.google.com/videoplay?docid=1383332369012611726&ei=2c8hSZivLqf62wKWkpCkBQ&hl=en

Mer om Bretton Woods-systemet hos Gunnar Hökmark:
http://www.gunnar.moderat.se/index.php?page=19&use=blogg&id=780

Sloped curve:
http://www.slopedcurve.com/roller/makro/entry/inflationsm%C3%A5l_som_garant_f%C3%B6r_en

Bosses blog:
http://bossesblog.blogspot.com/2008/11/new-global-order-bretton-woods-iiand.html

Welcome to the future:
http://rahmemanuel.wordpress.com/2008/11/08/the-role-of-usa-in-the-21st-century-world-order/

och Slaskbloggen:
http://slaskbloggen.blogspot.com/2008/11/ngra-intressanta-ft-artiklar.html

2 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Ja, jag tror det är de stegen vi ser.

USA har en för stor krigsmakt för att försvara sitt territorium men för liten för att försvara dollarns värde som världsvaluta.

Emmanuel Todd är klarsynt och har skrivit en del om det.

Gustav sa...

Nej, valutor kommer inte att knytas till guldet. Det är helt uteslutet. Jag förstår inte hur du tänker här.