onsdag 5 november 2008

Ryska missiler

Den ryska makteliten förnekar sig inte. Samtidigt med att USA firar valet av sin 44:e president så håller den ryske presidenten Dmitrij Medvedjev en presskonferens med fokus på att försvara de ryska gränserna militärt. Dessutom så hotar ryssarna med att placera ut kärnvapenbestyckade missilier i Kalingrad för att som det heter "avvärja hotet från det amerikanska missilförsvaret i Östeuropa".

Det är klart att ryssarna är rädda för att omringas av amerikansk militär - en utveckling som inleddes så snart som Sovjetunionen upplöstes. USA:s regering försvarar naturligtvis amerikanska intressen av vilka olja är en viktig komponent, och anledningen till att USA utmanar Ryssland är naturligtvis att det finns strategiska intressen Rysslands utkanter. När hela USA nu talar om förändring så skulle det vara alldeles utmärkt om Barack Obama tog têten och på allvar minskade USA:s beroende av importerad olja.

För den svenska säkerhetspolitiken så är det här naturligtvis ett kraftigt bakslag. Den svenska regeringen gör helt rätt när den tar en paus och tänker över hur försvaret skall se ut i framtiden. Hur trevligt tycker vi att det är att leva under hot om förintelse? Alternativet till att leva under skyddet av den amerikanska hegemonin är ju i många fall mycket värre. Mänskliga rättigheter och demokrati är ju inte direkt Rysslands och Kinas starka sida.

Artikel i NY Times:
http://www.nytimes.com/2008/11/06/world/europe/06russia.html?_r=1&hp&oref=slogin

Anna-Maja Persson skriver mer från Ryssland:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=89479&lid=puff_1302722&lpos=extra_0

Andra Svenska bloggar på samma tema är Holdstock:
http://holdstock.blogspot.com/2008/11/there-goes-neighbourhood.html

och Helsingborgs Dagblads Ledarbloggen:
http://hd.se/ledare/blogg/2008/11/05/en-speciell-halsning/

Norrlandsfolket:
http://norrlandsfolket.blogspot.com/2008/11/russia-to-move-missiles-to-baltic.html

alltmedan diVERse skriver mer om Dmitrij Medvedjev:
http://www.kniivila.net/2008/medvedevs-favoritsajt/

och Utrikesbloggen skriver mer om Dmitrij Medvedjev och Barack Obama:
http://www.utrikesbloggen.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1577&Itemid=29

Inga kommentarer: