torsdag 6 november 2008

Den större depressionen

Krassimir Petrov är en av mina favoritekonomer och han skriver underhållande essäer om guld, makroekonomi och ekonomisk historia. I dagarna har han publicerat en ny text på Financialsense.com som handlar om parallellerna mellan den nuvarande finanskrisen och den stora depressionen i USA på 1930-talet. Petrov lyfter fram ett antal förhållanden som är likartade nu som då:

1./ Bubblor i olika tillgångar som har blivt pådrivna av lättvindig monetär politik från centralbankernas sida.

2./ Det faktum att många av aktörerna på marknaden har specialiserat sig på att stycka upp och packetera många av de lån som har getts till folk som inte skulle ha haft dem från början.

3./ Excessiv belåning. Vi hör mycket om "deleverageing" som om det skulle vara orsaken till våra problem. Den riktiga orsaken, påpekar Petrov, var den höga belåningen från början.

4./ Dålig transparens. Flera nya finansiella instrument har blivit uppfunna de senaste åren, och många av dem är inte direkt genomskinliga. Det här leder Petrov till att säga följande:

Idag så kan inte ens VD:ar och riskbedömare i stora finansiella organisationer reda ut vilken riskexponering de har. Från början så var brister i transparensen gjorda för att lura marknaden - nu så medverkar den bristande transparensen till att flera av de ledande finansaktörerna lurar sig själva.

Men det roligaste med artikeln fann jag i brevhuvudet där Petrov skriver att han numera både bor och undervisar i Saudiarabien.

Krassimir Petrovs artikel på Financial Sense:
http://www.financialsense.com/editorials/petrov/2008/1102.html

Mer om Saudiarabien hos Jinge:
http://jinge.se/allmant/saudiarabien-muslimernas-helvete.htm

Cillas blogg om hur folk sköter hygienen i Saudiarabien:
http://blogg.aftonbladet.se/19999/perma/1009191/

Hey där! Välkommen! om vapenaffärer i skuggan av slöjan:
http://sussstenssonsweden.spaces.live.com/Blog/cns!86AD342C76A0133B!7797.entry

diakonia bloggar om Bretton Woods II:
http://boforsberg.blogspot.com/2008/10/infr-toppmte-om-en-ny-internationell.html

liksom Olle Thorell:
http://ollekoll.blogspot.com/2008/10/paneldebatt-om-finanskrisen.html

Inga kommentarer: