torsdag 20 november 2008

Gymnasten och tyngdlagen

Alla har ni väl följt historien med piraterna utanför Afrikas Horn. Det var dock först idag som jag läste en intressant och initierad artikel om detta när Bright Simons, verksam vid den ghananska tankesmedjan IMANI, skrev i Asia Times. Simons beskriver hur Kinas ledare utan att blinka tog sig in i Somalia efter det att USA:s regeringen gjorde det olagligt för amerikanska firmor att operera i landet. Fram till nu har Kinas strategi, som går ut på att förse Afrikas värsta diktatorer med kontantstöd och vapenleveranser i utbyte mot energi och andra råvaror, varit förvånansvärt lyckosam. Simons jämför strategin med de viga kinesiska gymnasterna som vi såg i OS nu senast.

Nu verkar dock sötebrödsdagarna vara över. De senaste dagarna har det kommit rapporter om att även kinesiska fartyg har blivit kapade. Simons skriver så här:

Det finns inga belägg för påståendet om att kinesiska fartyg är överrepresenterade bland de kapade skeppen utanför Afrikas Horn, eller att dess oljearbetare är utsatta för en högre risk för kidnappning som reaktion på girighet och politisk okänslighet än andra nationaliteter... Kina hade däremot försökt lura världen att tro att gravitationen inte gäller för kineser, men i slutänden så vinner den alltid.

Nu är kineserna på väg att upptäcka att Afrika inte var så enkelt som de hade hoppats på.

Bright B Simons artikel i Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/China/JK21Ad02.html

Fler bloggar om piraterna i Somalia hos Stockholmsflanören:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5761523

Militära reflektioner:
http://militarareflektioner.wordpress.com/2008/11/20/den-som-sar-blod/

Tomas sida:
http://lidholm.wordpress.com/2008/11/20/pirater-pirater-pirater/

Leffe45 skriver om människosmuggling:
http://leffe45.wordpress.com/2008/11/20/fortsatt-smuggling/

och Dick Erixon förespråkar ett militärt ingripande i Somalia och i Darfurprovinsen:
http://erixon.com/blogg/?p=1837

Inga kommentarer: