onsdag 12 november 2008

Djävulens tårar

I den här dokumentären så lägger Michael Klare ut texten om USA:s historiska beroende av importerad olja. Det är svårt, ja, nästan omöjligt att hitta luckor i Professor Klares argumenterande och han gör oss alla en verklig tjänst när han förklarar hur enormt beroende våra samhällen är av olja.

Det han säger är att USA var självförsörjande när det gäller petroleum fram till slutet av andra världskriget, men att president Roosevelt insåg att oljan en dag skulle ta slut och USA måste ha andra källor. Han skapade därför starka band till Saudiarabien i krigets slutskede. Olja var fram till andra världskrigets slut USA:s stora maktfaktor och landet producerade 6 av 7 av de fat olja som konsumerades av de allierade styrkorna under andra världskriget.

1998 var en historisk punkt i USA: historia. Det året var det första då USA importerade mer petroleum än de själva producerade. Siffran är nu i slutet av 2008 närmare 70% importerad olja vilket naturligtvis har långtgående konsekvenser för den amerikanska energisäkerheten.

Kampen med Kina om jordens kvarvarande energireserver är bara ett exempel på starka motsättningar som med all säkerhet kommer att bli både hård och blodig under kommande årtionden. Varken USA eller EU har därför råd att vara så beroende av en enda energikälla och vi bör fortast möjligt skapa förutsättningar för ett samhälle utan petroleum. Priset som vi betalar för att hålla våra motorvägar och luftrum fyllda kommer annars att bli alltför högt. Inte bara i kronor räknat utan även i soldatliv.

Fler bloggar om olja, den globala uppvärmningen och finanskrisen är CSR:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5205584

Rolf van den Brink:
http://www.vandenbrink.se/2008/10/14/preem-vill-ocksa-sluta-vara-bensinbolag-%e2%80%93-men-fungerar-reklamen/

Livet efter oljan:
http://efteroljan.blogspot.com/2008/11/nattsvart-fr-den-amerikanska.html

och Back to Balance:
http://www.backtobalance.se/?p=354

Den hälsosamme ekonomisten om oljeprisets fall:
http://ekonomismen.blogspot.com/2008/11/sjlvuppfyllande-pessimism.html

och Steve Lando gör sig ovän med hela Island:
http://stevelando.blogspot.com/2008/11/fick-ett-mail-frn-en-arg-islnning.html

Inga kommentarer: