måndag 10 november 2008

Är världen färdig för konkurs?

I en intressant artikel i tyska Der Spiegel läser vi om finanskrisens härjningar i länder som Pakistan, Ukraina och Ungern. Det internationella samfundets svar på den här typen av kriser är Internationella Valutafonden eller IMF som vanligtvis går in med mångmiljardlån till länder i kris. IMF:s fickor är inte oändliga och risken för att hela länder går i regelrätt konkurs är överhängande. Ungrarna har exempelvis fått ett nödlån på 12,5 miljarder Euro för att klara sig från konkurs. Det är första gången i historien som ett EU-land ser sig tvungen att knacka på IMF:s dörr.

Ukraina är ett annat exempel på ett land i direkt kris. Der Spiegel skriver:

Massiva summor utländskt kapital började flöda in i landet år 2007. Den Ukrainska marknaden var attraktiv och drog till sig oväntat stora utländska investeringar. Samtidigt så sköt stålpriset, Ukrainas främsta exportprodukt, i höjden på världsmarknaden. Priset på ett ton stål var i juli 189 € vilket var 55 € mer än i början på året...Sedan började stålpriset falla som en sten.

Det tredje exemplet på ett land i akut finanskris är Pakistan som redan innan den nuvarande oron balanserade på kaosets rand. Förra veckan så var landet farligt nära konkurs och förhandlar nu med allehanda amerikanska banker och IMF om nödlån för att undvika konkurs.

Världen ser ut att vara betydligt oroligare nu när vi balanserar på randen av Peak Oil. Min egen analys av det som händer just nu är att det är direkt förknippat med världens oförmåga att pumpa mer olja. Ekonomen Jeff Rubin förde i sitt nyhetsbrev i slutet av oktober fram hypotesen att den nuvarande recessionen inträffade p.g.a. de höga oljepriserna tidigare i somras. Det är en förklaring som vi givetvis måste ta i betraktande.

Artikeln i Der Spiegel:
http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,588419,00.html

Jeff Rubin och CIBC Moneymarkets nyhetsbrev från i oktober:
http://research.cibcwm.com/economic_public/download/soct08.pdf

Mer om Ukraina hos Rakotozafy Sweden:
http://rakotozafy.wordpress.com/2008/11/04/mikrokonst-i-kiev/

Hos Arvid Falk:
http://arvidfalk.se/2008/11/finanskrisen-varre-an-befarat-spela-pa-travet/

Törnebohms hotspot blir deprimerad av läsa alla nyheter:
http://www.tornebohm.com/WP/?p=1381

Aktieskolan skriver mer om IMF:
http://aktieskolan.biz/?p=392

och Mullvaden skriver om Ungern och har udda synpunkter på maktspridning:
http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2008/11/09/%e2%80%9chit-med-pengarna%e2%80%9d/

Inga kommentarer: