fredag 28 november 2008

Vart är guldpriset på väg?

Citigroups chefsanalytiker Tom Fitzpatrick är liksom jag övertygad om att guldpriset är på väg upp. Till skillnad från oljepriset som har sjunkit från 150$ helt ner till 50$ på några få månader så har guld bara sjunkit med 30% från sitt maximum i april. Den legendariske investeraren George Soros har sagt att "i det långa loppet så finns det inget alternativ till högre guldpriser".

Anledningen till att guldpriset kommer att gå upp i pris över en längre period är att guld har ett givet och inneboende värde som papperspengar inte har. Eftersom centralbankerna ökar penningmängderna hela tiden så finns det helt enkelt inget alternativ än ett stigande guldpris. Investeringsfonden Tocqueville mäter guldpriset i förhållande till priset på värdepapper. Guldpriset stod vid 22% av värdepapperspriset 1980, och tredje kvartalet i år så var motsvarande siffra 4% vilket tyder på att guldpriset har långt kvar innan det är färdigt.

Fitzpatrick på Citigroup tror att guldpriset kan gå upp till 2000$ under 2009. Han säger så här om finanskrisen och politikernas lösningar:

De kastar allt möjligt på krisen. Världen kommer inte att vara den samma efter centralbankernas fixande. När så röken äntligen skingras så får vi antingen se att åtgärderna fungerar och alla de pengar som har blivit inpumpade i systemet resulterar i en inflationär kris. Eller så fungerar det inte och vi får en deflationär kris med massiv internationell politisk instabilitet, social oro och möjligen krig.

Låter trevligt, eller hur?

Artikeln om Citigroups spådomar:
http://www.marketoracle.co.uk/Article7517.html

John Hathaway på Tocqueville Asset Management skriver om guldpriset:
http://www.tocqueville.com/media/Is_Gold_Still_In_a_Bull_Market.pdf

Mer om Citigroup på Handelsminister Ewa Björlings blogg, Frihandelsministern:
http://frihandelsministern.wordpress.com/2008/11/24/rorlig-mandag-pa-finansmarknaden/

och min ekonomi:
http://www.minekonomi.com/vilken-sida-valjer-du

Mekongs blogg:
http://mrmekong.blogspot.com/2008/11/vrldens-rikaste-man-han-lngst-ner-allts.html

USA-bloggen på DN:
http://blogg.dn.se/blogg/usabloggen/2008/11/25/tank-om-vandningen-inte-kommer-745

samt inslag.se:
http://inslag.se/journal/2008/11/22/aterigen-den-amerikanska-kraschen.html


1 kommentar:

guldpriset sa...

Tror inte att guldpriset kommer gå upp till dom nivåerna men lite till för att sedan gå ner till under 1000 $ / OZ igen.