måndag 1 december 2008

Terrorattackernas efterdyningar

I en artikel i Asia Times så sätter den indiske före detta ambassadören MK Bhadrakumar de ökande spänningarna mellan Indien och Pakistan i sitt sammanhang. Pakistan framstår alltmer som skyldig till de senaste terrorattackerna och Bhadrakumar varnar för ett regelrätt krig mellan länderna - ett krig som kan flamma upp de närmsta dagarna eller veckorna. I konflliktens kärna så finns USA:s och NATO:s krig i Afghanistan som skulle lida stora nederlag om Pakistan bestämmer sig för att mobilisera sina trupper till den pakistansk-indiska gränsen. Bhadrakumar skriver så här:

...den pakistanska militären kan mycket väl ha strategiska skäl bakom den senaste tidens ökade spänningar med Indien. Konflikten kan bryta ut precis när länderna står vid en viktig skiljeväg och försöker kravla sig ur åtaganden i "kriget mot terrorismen" i Afghanistan. Poängen är att den pakistanska militären har djupt sittande tvivel rörande den tillträdande Obama-administrationens Afghanistanpolitik. Obama har själv gett tydliga signaler om att han tänker utmana den pakistanska militärens dubbelsidiga politik när det gäller att dels kämpa på USA:s sida i kriget mot terrorismen och samtidigt ge stöd åt talibanernas kamp om geopolitiskt inflytande i Afghanistan.

På onsdag så åker USA:s utrikesminister Condoleeza Rice till New Delhi för att försöka lugna känslorna. Det verkar som om USA:s avgående administrationen är på väg till sin sista strid samtidigt som den nya är på väg att få sitt elddop.

Artikeln i Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/South_Asia/JL02Df04.html

Artikel i Svenska Dagbladet om spänningarna mellan Indien och Pakistan:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2124029.svd

Fler kommentarer spänningarna av The Real Mymlan:
http://mymlanthereal.wordpress.com/2008/12/01/liten-nyhetsrunda-forsta-dagen-i-december/

Anna G. Rahms funderingar och spetsfundigheter:
http://annagrahm.blogspot.com/2008/12/brjan-p-ett-tredje-vrldskrig.html

Dumpad skriver mer om Bombay:
http://dumpad.wordpress.com/2008/12/01/bombay-el-mumbai-its-fucking-bomb-ay/

liksom Kristofers skriverier:
http://kristofersskriverier.blogspot.com/2008/12/konflikten-mellan-hinduer-och-muslimer.html

och Åskådningar från åfvan:
http://blogg.passagen.se/akeutana/entry/konflikten_i_indien

Inga kommentarer: