I en artikel i Fortune Magazine berättar journalisten Colin Barr om den uppenbara risken med de massiva statliga åtgärderna som vi har sett på senare tid: Hyperinflation. Inflation har ingenting med stigande priser att göra utan är ett rent penningpolitiskt fenomen och är som sådant ett direkt resultat av en ökande penningmängd. Det bredaste måttet för penningmängden mäts i det som centralbankerna kallar för M3-statistik. I början av 2006 så slutade centralbanken i USA att redovisa sin M3-statistik och vi är numera hänvisade till alternativa källor.
En sådan källa är John Williams Shadowstats.com som håller ett vakande öga på USA:s penningmängder. De senaste data som han har publicerat visar konstigt nog att M3-mängden befinner i fritt fall. Detta trots att den amerikanska centralbanken har ökat sin balansräkning med smått ofattbara 1206 biljoner dollar på 11 veckor. Så frågan är då varför? Den frågan är enklast besvarad genom att hastigt titta på det som kallas för TED-spread och som är skillnaden mellan bankernas utlåningsränta och räntan på de kortfristiga amerikanska statsobligationerna, Treasury-bills. Normalt så brukar skillnaden vara ett par hundradelar av en procent, men sedan början på september så har TED-spreaden inte varit under 2 procentenheter.
Dvs i stället för att låna pengar till varandra och till företag och privatpersoner så håller bankerna i pengarna själva. Detta får naturligtvis konsekvenser för hela penningsystemet och det som kallas Fractional-reserve banking som är det sätt med vilket pengar blir skapade i våra penningsystem. Systemet fungerar som så att bankerna bara är tvungna att behålla en liten del av de pengar som de har lånat av centralbanken och pengar kan därmed skapas av bankerna själva.
När nu flera banker världen över gör mångmiljardförluster så är det inte så konstigt att de inte är så pigga på att låna ut pengar utan behåller en allt större andel för sig själva. Så även om den amerikanska centralbanken och BCE gör sitt bästa för att dränka systemet i pengar så ökar inte penningmängden i alla fall. Problemet kommer den dag då systemet börjar fungera igen och alla pengar som centralbankerna har tryckt upp för att underlätta problemen äter sig i genom systemet som en uppdämd tsunami. Då är hyperinflationen ett faktum.
Har du köpt guld och silver?
Colin Barrs artikel i Fortune Magazine:
http://money.cnn.com/2008/12/07/news/economy/bailout.question.fortune/index.htm?postversion=2008120812
John Williams Shadowstats redovisar alternativa data för M3-mängden:
http://www.shadowstats.com/alternate_data
Wikipedia-artikel om hur bankerna lånar ut pengar genom Fraktional-reserve banking:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking
Bloomberg-sida med TED-spreadet:
http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=.TEDSP%3AIND
Mer om Federal Reserve på Investera i aktier:
http://investeraiaktier.se/wp/2008/12/07/well-be-watching-you-ben-bernanke/
Perspektiv, loopar och stupiditet kallar på enkla lösningar:
http://blog.lege.net/index.php?/archives/226-Perspektiv,-loopar-och-stupiditet.html
Musik från centrifugen ser på intressanta klipp på Youtube:
http://mfc.elmberg.net/2008/12/04/tekniska-fel-my-ass/
Mekongs blogg om räntorna på amerikanska T-bills:
http://mrmekong.blogspot.com/2008/12/en-oseris-riksbank.html
Mer om TED-spreadet på Samuelssons Report:
http://samuelssonsrapport.blogspot.com/2008/12/vad-r-en-ted-spread.html
och i Financial Room 809:
http://room809.blogspot.com/2008/10/botten-upp-och-hur-mr-banken-idag.html
Inköp H&M
7 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar