onsdag 10 december 2008

Billig olja och hyperinflation

I en artikel på Financial Sense ger den estniske investeraren Alar Tamming en överblicksbild av det ekonomiska läget. Det som Tamming säger är att vi ännu bara är i den inledande fasen av den finansiella och ekonomiska krisen som kommer att ta en ände med förskräckelse i hyperinflation. Tammar säger så här om vårt valutasystem med papperspengar:

...vårt valutasystem är numera globalt och har därför hållit i sig längre än vanligt. Det som inträffade i Tyskland på 1920-talet över en 3-4-årsperiod kommer att fungera i flera decennier på den globala skalan. Historiskt sett så dock har alla fungerande monetära system på ett eller annat sätt varit knutna till ädelmetaller...

Bristerna med det nuvarande penningsystemet kommer att bli allt mer uppenbara ju längre ner för Hubberts Peak som vi rör oss. De senaste data från EIA talar om juli 2008 som världens oljeklimax. När världen verkligen börjar att producera mindre och mindre olja och minskningstakten är i storleksordningen 3-4% så är riskerna uppenbara att vi får vänja oss vid termen ekonomisk aktivitet mer än tillväxt. Vårt kreditbaserade valutasystem är byggt runt konceptet att framtiden kommer att bli exponentiellt rikare - vilket är en omöjlighet när råvaran som har drivit tillväxten stöter på naturliga begränsningar. Ett finansiellt system knutet till guld eller silver sätter dessutom naturliga gränser för hur mycket pengar som kan spenderas. Min egen politiska övertygelse kommer att få fritt spelrum.

En något moderatare hållning har amerikanen Dan Dicker på The Street som talar om hur billig oljan är för ögonblicket:



Döm själva!

Svenska bloggar om finanskrisen är Mullvaden:
http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2008/12/10/borskraschen-1929-%e2%80%93-fa-insag-vad-som-drabbat-dem/

Jag, Wihlman argumenterar för en svensk Euro-anslutning. Jag skulle dock vilja gå ett steg längre och införa guldmyntfoten igen:
http://wihlman.blogspot.com/2008/12/tnk-om-vi-sluppit-riksbanken.html

flavianopolis har intressanta synpunkter på peruanska pengar:
http://flavianopolis.blogspot.com/2008/12/perus-nya-sol.html

Fractional Reserve Banking skriver om en potentiell sydamerikansk valutaunion:
http://sundapengar.bloggagratis.se/2008/12/10/1182091-arbetet-med-sydamerikanska-unionsformer-gar-vidare/

S* Miss Emmi's Sibiriska Katter om kooperativa banker:
http://emmisibirier.bloggagratis.se/2008/12/05/1169471-ga-med-i-jak/

Palanthiren talar om bankväsendet som dött:
http://blogg.aftonbladet.se/23930/perma/1043124/

Inga kommentarer: