fredag 5 december 2008

De kommande handelskrigen II

Angående gårdagens postering så skriver Ambrose Evans-Pritchard i The Daily Telegraph om hur Kina har släppt sin koppling till dollarn två gånger den senaste veckan. Det är beklämmande att se hur Kina som har en av världens största ekonomier försöker åka snålskjuts på oss här i väst genom att devalvera sig ur den ekonomiska krisen. Att Lettland försöker exportera sina problem är väl kanske inte så konstigt, men att Kina håller på med sådant kommer bara att öppna för sanktioner från USA:s och EU:s sida.

Frågan är då vad Kina svarar med i sådant läge. Problemet är att världsekonomin just nu är så ömtålig att den inte behöver så mycket för att braka samman. Just nu så finansierar Kina, Japan och Saudiarabien USA:s budgetunderskott. Om Kina beslutar sig för att inte köpa lika mycket amerikanska statsobligationer längre så kommer dollarn att falla som en sten och de ekonomiska problemen kommer att accelerera. Blotta tanken skrämmer.

Artikeln i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/3546471/Chinese-economy-1930s-beggar-thy-neighbour-fears-as-China-devalues.html

Artikel i E24 om Lettlands ekonomi:
http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_920897.e24

Inga kommentarer: