tisdag 2 december 2008

Östra Kongo

I skuggan av media så utspelas just nu ett geopolitiskt spel om makt och inflytande mellan två av världens stormakter i ett av de mest konfliktdrabbade hörnen av världen, Afrika. I Asia Times finns det en intressant artikel av den kanadensiske vänsterdebattören FW Engdahl som handlar om oroligheterna i Kongo-Kinshasa.

Kina importerar i dagsläget ungefär 2,6 miljoner fat olja om dagen av vilka en tredjedel eller 765000 fat om dagen kommer från Afrika. Det är därför inte konstigt att Kina betraktar den afrikanska kontinenten som sitt strategiskt sett viktigaste område utanför Kina, och det nästan inga gränser för hur långt man är beredd att gå för att få lägga händerna på diverse råvaror. Bedömare har liknat Kinas inblandning i de afrikanska affärerna med modern kolonialism.


Förra året så bildade USA:s militär så AFRICOM som är ett kommando för militära operationer på den afrikanska kontinenten. På websidan står det att huvudsyftet med kommandot är att "fungera i tätt samarbete med afrikanska länder både militärt och icke-militärt med syftet att undvika konflikt i Afrika", men det står allt klarare att det egentliga syftet är att begränsa Kinas ökande inflytande och skydda flödet av olja från Afrika till de internationella marknaderna.


De här två krafterna är just nu på väg att stöta samman i den pågående konflikten i Kongo-Kinshasa. Sammanfattningsvis så står Kongos president Joseph Kabila mot gerillaledaren Nkunda i det som har beskrivits som "den blodigaste konflikten sedan Hitlers dagar" (Johann Hari i The Independent 081028). Enkelt uttryckt så står Kina bakom Kabila medan USA stöder Nkunda. Engdahl skriver så här:

...i slutet på oktober så omringade Nkundas styrkor Goma och krävde förhandlingar av president Kabila. Nkunda krävde bl. a. att Kabila hävde ett 9 miljarders kontrakt mellan Kongo och Kina som ger Kina rätten att exploatera de stora koppar och koboltfyndigheterna i området...


Snart så får USA en svart president. Det kommer att bli mycket intressant att följa hur det kommer att prägla USA:s utrikespolitik i Afrika. Kineserna har i alla fall tydligt visat att de inte tänker vika en enda tum.

FW Engdahls artikel i Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/China_Business/JL02Cb01.html

USA:s AFRICOM på webben:
http://www.africom.mil/

Johann Hari skriver i The Independent:
http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/johann-hari/johann-hari-how-we-fuel-africas-bloodiest-war-978461.html

Andra bloggar om Konga-Kinshasa är FörvirradGnu:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5931149

Afrikabloggen:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5921671

Rakotozafy Sweden:
http://rakotozafy.wordpress.com/2008/11/30/musikaliskt-dilemma/

Ad Utrumque:
http://andreasholmberg.blogspot.com/2008/11/lys.html

och Tradition & Fason:
http://traditionochfason.wordpress.com/2008/11/25/varden-i-obalans-varlden-i-kaos/

2 kommentarer:

MEKONGS BLOGG sa...

Intressant inlägg! Har inte hört detta förut. Oljan må vara på väg mot 30 dollar men detta lägger bara grunden för högre priser framöver och då lär dessa koflikter bli fler!

Unknown sa...

Interessant artikle on Nkunda : http://www.lemonde.fr/afrique/article/2008/12/10/le-general-nkunda-preche-la-bible-dans-une-main-une-kalachnikov-dans-l-autre_1129174_3212.html#xtor=RSS-3208

På franska men inte så svårt.